Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Flere og flere skal være i stillinger med høje krav om omstillingsparathed og effektivising. (arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Industri: Den er god nok, du skal være robust og omstillingsparat på nutidens arbejdsmarked

Der er færre og færre jobs til dem, der gerne vil have stabile rammer og tid til fordybelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omstillingsparathed. Robusthed. Flair for multitasking. Efterhånden er der kommet tydelige modeord blandt de ting, arbejdsgiverne søger, når de skriver et stillingsopslag.

Men hvad hvis ens værste mareridt er strukturforandringer, effektivitetsmål og ikke mindst nye it-systemer?

Hvis man bare gerne vil have tid til at sætte sig ind i en opgave, stille spørgsmål, hvis man er i tvivl, og arbejde omhyggeligt med at lave et godt produkt. Helst bag en stor bunke papirer, hvor man ikke hele tiden er udsat for vurderende blikke.

Sådan har cand.mag. Johanne Marie Nordkild Poulsen det. Hun er jobsøgende, men kan ikke finde opslag, der efterspørger en som hende.

»Konklusionen synes at være, at vi må tage os sammen, trykke på speederen og lade hånt om, at vi løser vores opgaver overfladisk og utilfredsstillende«, skrev hun i et debatindlæg i Politiken i går.

Nødvendigheden af at gøre tingene rigtigt første gang, er lige så høj, hvis ikke højere, når vi er i en så omskiftelig hverdag, hvor der ikke er tid til at gøre ting om

Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri, nikker genkendende til, at mange virksomheder efterspørger medarbejdere, der er parate til en omskiftelig hverdag.

»Det er blevet sværere at finde et job, hvor man ikke skal være robust og omstillingsparat. Vi har færre jobs, hvor man sidder alene med tingene, og hvor det udelukkende handler om fordybelse. Der stilles større krav til, at vi skal kunne gøre flere ting i løbet af vores arbejdsdag«, siger han.

Både mere hurtigt og mere grundigt

Kan man så nøjes med at være arbejde hurtigt som lynet og altid være klar til at få vendt sin verden på hovedet? Nej, mener HR-direktør for Coop, Claus Ljungdahl.

Supermarkedskæden ansætter både kassedamer og produktudviklere, så de leder efter folk med mange forskellige profiler. Men Ljungdahl understreger, at det høje tempo ikke er en undskyldning for at slingre undervejs.

»Nødvendigheden af at gøre tingene rigtigt første gang, er lige så høj, hvis ikke højere, når vi er i en så omskiftelig hverdag, hvor der ikke er tid til at gøre ting om«, siger han.

HR-direktøren medgiver, at der er tale om en bred palet af egenskaber, man som jobsøgende skal besidde, især ved den type stillinger Johanne Marie Nordkild Poulsen og andre akademikere søger.

Teknologien presser og hjælper

Til gengæld har man mere teknologi til at hjælpe en med at leve op til de mange forventninger, end vi havde tidligere.

»Hvis man på det personlige plan både skal være omstillingsparat, robust og gøre tingene rigtigt, så bliver man udfordret rigtig meget, men vi må ikke glemme, at vi har fået mere og mere hjælp fra den teknologiske udvikling, der betyder, at it nu kan klare mange andre opgaver for os«, siger han.

Den hastighed, den teknologiske udvikling muliggør, betyder også, at det er teknologien, der ofte presser os.

Steen Nielsen ser det som naturligt.

»Meget af det, der driver det, er jo ny teknologi. Altså, at vi hele tiden er til at komme i kontakt med på telefonen, på mail og så videre. Det har betydet en kolossal forandring af vores arbejdsliv i forhold til den dag, hvor man skulle vente i flere dage på, at et brev kom frem«.

Alligevel skal jobsøgende slå koldt vand i blodet, mener Steen Nielsen. Han ser nemlig fortsat stillinger, der passer til alle dem, der er lidt langsommere ude af hullerne, men sætter en ære i at levere kvalitet.

»Der er rigtig mange job til folk med lange uddannelser, hvor det stadig er vigtigt, at man kan fordybe sig og sætte sig ind i tingene. Og hvor grundighed er et vigtigt parameter«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden