0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Aleksandr Rodchenko

Det var engang et storslået folk! Som nu er gjort til kræmmere og tyveknægte … prangere og direktører

Det begyndte med en drøm om et nyt menneske, som skulle formes af de kommunistiske ideer, men en dag brød det sammen, og tilbage stod sovjet-mennesket, som blev kastet ud i en uforståelig tilværelse. Disse mennesker har forfatteren og nobelpristageren Svetlana Aleksijevitj i over 20 år rejst rundt og talt med. Det har bl.a. udmøntet sig i bogen ’Secondhand-tid’, der beskriver den sovjetiske erfaring fra det lille menneskes perspektiv. Vi bringer her et uddrag, hvor det er Jelena Jurjevna S., tredjesekretær i partiets distriktskomité, 49 år, som har ordet.

FOR ABONNENTER

Er det virkelig nødvendigt at fortælle om socialismen? Hvem skal vi fortælle til? Vi var jo alle vidner til den. Ærligt talt, så blev jeg meget forbavset over, at De henvendte Dem til mig. Jeg er kommunist … medlem af nomenklaturaen … Vi får ikke lov at komme til orde mere … man lukker munden på os. Lenin er en bandit, og Stalin … Vi er alle forbrydere, selv om jeg ikke har en eneste dråbe blod på mine hænder. Men vi er blevet stemplet, alle som en …

Måske vil man om 50 eller 100 år skrive objektivt om vores liv, det liv som kaldtes socialisme. Uden tårer og uden forbandelser. Måske vil man begynde at udgrave det, ligesom det antikke Troja. Indtil for nylig måtte man slet ikke sige noget godt om socialismen. I Vesten forstod man efter Sovjetunionens sammenbrud, at de marxistiske ideer ikke var døde, men skulle videreudvikles. Ikke tilbedes. Hos dem var Marx ikke et idol, sådan som han var hos os. Her var han en helgen! Først forgudede vi ham, så forbandede vi ham. Kasserede alt. Videnskaben har også påført menneskeheden utallige ulykker. Men så lad os da udrydde alle forskere! Lad os forbande atombombens fædre, eller endnu bedre: Lad os begynde med dem, som opfandt krudtet! Lad os det … Har jeg da ikke ret? (Jeg når ikke at svare på hendes spørgsmål).

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce