Det er blevet konkluderet, at niveauet af CO2 er det højeste i 800.000 år.
Foto: Martin Meissner/AP

Det er blevet konkluderet, at niveauet af CO2 er det højeste i 800.000 år.

Danmark

Analyse: Vi gør ikke nok for at bremse CO2

Det er skræmmende, når målinger fortæller os, at koncentrationen af CO2 i atmosfæren i 2016 var den højeste i 800.000 år. Det er også lammende, for hvad stiller glade mennesker op med så dårlige nyheder? Er det for voldsomt til, at vi kan gøre noget?

Danmark
FOR ABONNENTER

I denne uge kom en rigtig dårlig nyhed fra WMO, Den Verdensmeteorologiske Organisation. En teknisk arbejdsgruppe kunne fortælle, at koncentrationen af CO2 i atmosfæren 2016 blev målt til at være den højeste i 800.000 år – og med en stejlere stigningstakt end nogensinde før.

Konklusionen er klar: Aldrig før i Jordens kendte geologiske historie er koncentrationen af CO2 steget hurtigere end i de sidste 70 år. Det buldrer derudad, og for hvert år bliver det sværere og mere usandsynligt, at vi kan begrænse temperaturstigningen til 2 grader.

Koncentrationen af CO2 nåede i 2016 403,3 ppm (parts per million), hvilket var en stigning på op mod 1 procent i forhold til året før. Det går med andre ord skræmmende stærkt. Bliver det sådan ved ret meget længere, er vi efter alt at dømme på vej ikke mod 2, men mindst 3 graders temperaturstigning i dette århundrede.

Men hvad stiller vi op med sådanne tal og de rimelig skræmmende fremskrivninger, der følger med?

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce