Foto: Mik Eskestad

Danmark

Journalist, erhvervshistoriker og forfatter Ole Lange er død

Ole Lange vil blive husket for sine vigtige og velskrevne bøger, og sin utrolige fortælleglæde.

Danmark

Omgivet af familie i sit hjem i Søborg sov Ole Lange natten til lørdag ind efter en hjerneblødning tidligere på ugen.

Han blev 80 år.

Det er især skildringerne af magtfulde topfolk i det danske erhvervsliv, Ole Lange kendes for. Han efterlader sig en stribe store, vigtige og velskrevne bøger om nogle af de erhvervsskikkelser, der åbnede Danmark mod verden for hundrede år siden, heriblandt C. F. Tietgen og H. N. Andersen. Det siger historiker og tidligere chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard, om den nu afdøde journalist, historiker og forfatter.

»Ole Lange tog det bedste med fra den marxistiske tradition. Nemlig et fokus på de økonomiske og materielle forhold og en interesse for de store træk i historien. Det, der gjorde en forskel. Hele den marxistiske tradition interesserede sig jo for de materielle forhold, som drivkrafterne i historien. Men det bliver meget hurtigt goldt, hvis man kun ser på dem. Ole Lange var i stand til at se udover dem. Samtidig med at han havde en forståelse for, hvad de betød«, siger Bo Lidegaard, der kendte Ole Lange som kollega.

Ole Lange blev født i 1937 på Christianshavn. I sine ungdomsår studerede han først idræt.

Siden skiftede han til historie, og blev således cand. mag. fra Københavns Universitet i 1969 og siden dr. phil. i 1980.

Sideløbende med sin ansættelse på Institut for Økonomisk Historie på KU blev han i 1970'erne sports- og erhvervsredaktør på Dagbladet Information, og i flere år var Ole Lange også anmelder og kommentator ved Politiken. I 1988 vendte han så tilbage til universitetsverdenen og blev lektor i center for virksomhedshistorie ved Copenhagen Business School. Derefter blev han også professor på handelshøjskolens Center for Virksomhedsøkonomi, hvor han var ansat frem til sin pension i 2007.

I sit professionelle virke var Ole Lange drevet af en stor nysgerrighed for historiske sammenhænge, som han satte en ære i at formidle videre, siger Bo Lidegaard, der vil mindes Ole Lange som en mand med en utrolig fortælleglæde.

»Fortælleglæden vandt altid hos Ole Lange over dogmatikken. Det har gjort, at hans bøger altid blev meget læseværdige, samtidig med at de fortalte vigtige ting om vores samfunds udvikling. Ikke mindst set gennem de store erhvervsvirksomheders aktiviteter«, siger Bo Lidegaard.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden