Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Bonnerup Claus

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anerkendt forsker sår tvivl om talgrundlag i landbrugspakke

Professor har med støtte fra naturforening brugt halvt år på at regne tal bag landbrugspakken igennem.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ingen garanti for, at den grundlæggende regnemodel, der er brugt til at beregne udledningen af kvælstof i den såkaldte landbrugspakke, er til at stole på.

Sådan lyder det fra forsker og tidligere professor Bjørn Molt Petersen. Han har med støtte fra Danmarks Naturfredningsforening brugt et halvt år på at gå modellen og beregningerne efter. Det skriver Berlingske.

»Man har vedtaget en af de største lovpakker for landbruget på grundlæggende forkerte præmisser«, siger Bjørn Molt Petersen til Berlingske.

»Hver af de fejlpræmisser bag Landbrugspakken, som jeg har identificeret, får lovpakken til at fremstå mere miljøvenlig, end den i virkeligheden er.

»Det vil sige, at vi må forvente betydeligt mere kvælstof i miljøet, end de præmisser pakken blev vedtaget på«, siger han.

Seks professorer anerkender konklusionerne

Berlingske har fremlagt Bjørn Molt Petersens analyse og konklusioner for seks professorer inden for feltet. De anerkender alle forskerens konklusioner.

Det gælder også forskere fra Aarhus Universitet, som i sin tid stod bag de beregninger, som blev brugt til at udforme Landbrugspakken.

Forskerne er dog ikke enige om, hvad konsekvenserne er. Nogle vurderer, at det betyder mange tusinde ton ekstra udledning af kvælstof. Andre mener ikke, at konsekvenserne er så store.

Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative indgik i december 2015 en aftale om den såkaldte landbrugspakke.

Pakkens i alt 30 initiativer skulle gøre livet lettere for de danske landmænd, som fik lov at fylde mere gødning på deres marker.

Desuden skulle landbruget reguleres mindre, ligesom de såkaldte randzoner blev afskaffet.

Samlet førte pakken til massiv kritik fra oppositionen og miljøorganisationer, der frygtede for konsekvenserne for vandmiljøet.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) argumenterede dog for, at Landbrugspakken var en gevinst for miljøet. Det fik flere forskere til at beskylde hende for at fordreje sandheden.

Landbrugspakken førte også til splittelse i blå blok. De Konservative mistede sammen med rød blok tilliden til Eva Kjer Hansen. Hun måtte efterfølgende trække sig som følge af sagen.

Bjørn Molt Petersen er uddannet cand.scient. i biologi og ph.d. fra Aarhus Universitet. Han har snart 30 års erfaring i at lave beregningsmodeller.

Han blev i august 2016 genansat på det center på Aarhus Universitet, som stod for beregninger til Landbrugspakken. Han forklarer til Berlingske, at han opdagede fejl ved materialet. Han sagde op fra 1. marts 2017.

»Det afgørende for min beslutning var det faglige arbejde bag Landbrugspakken. Det var uforsvarligt, siger han.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden