Doorsteppressemøde om forebyggelse af konkurser i ældreplejen, i Økonomi- og indenrigsministeriet med Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) (billedet), ældreminister Thyra Frank (LA) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).
Foto: Jens Dresling

Doorsteppressemøde om forebyggelse af konkurser i ældreplejen, i Økonomi- og indenrigsministeriet med Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) (billedet), ældreminister Thyra Frank (LA) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Danmark

Nye tal viser: Udflytninger og uvished gør det mindre attraktivt at arbejde i staten

Udflytningen af job til provinsen har gjort det sværere for staten at fastholde og tiltrække medarbejdere, viser nye tal. Regeringen tror på en bedring på den anden side.

Danmark
FOR ABONNENTER

Staten som arbejdsplads har aldrig kunnet konkurrere med den private sektor om lønnen. Til gengæld er der en god pensionsordning, tryghed i ansættelsen og frem for alt nogle gode og fleksible arbejdstider. Men disse fordele ved at være ansat i staten bliver undergravet af regeringens over to år lange udflytningsdagsorden og den konstante usikkerhed. Det viser tal og medlemsundersøgelser fra fagforeningerne Djøf og IDA.

»Usikkerheden og uvisheden om fremtiden fylder ekstremt meget lige nu blandt de statsansatte. Mange fortæller, at udflytningen er dråben efter at have oplevet en række andre forringelser. Bølge 1 i udflytningen var hård ved mange, men bølge 2 fylder endnu mere og sætter gang i tankerne hos mange statsansatte. Jeg har hørt mange sige, at de nu vil søge væk, og mange har allerede valgt at gøre det aktivt, fordi de hellere selv vil vælge det næste job, frem for at vente på den endelige beslutning«, siger Sara Vergo, formand for Djøf’s ansatte i det offentlige.

Djøf har sammenlignet karriereforløbene for sine statsansatte medlemmer i tiden før og efter den første runde udflytning i efteråret 2015. Tallene viser, at staten har fået sværere ved at fastholde medarbejderne efter udflytningen. Andelen af ansatte, der forlader staten som arbejdsplads, er således steget fra 9,4 procent i juli 2015 til 12,1 procent i juli 2017. De fleste er rykket til den private sektor, til kommuner og semioffentlige selskaber.

V-LA-K-regeringen varslede i oktober 2017 at etablere »flere tusinde statslige job« uden for københavnsområdet. I den forløbne uge udskød innovationsminister Sophie Løhde (V) præsentationen af den konkrete plan, så navnene på de institutioner, der skal rykkes væk fra hovedstaden, først kommer på bordet til januar.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce