0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politichef fastholder: Ville ikke knægte folks ytringsfrihed

Folk må selv afgøre, om Tibetkommissionen er nået frem til en sandsynlig konklusion, siger advokat.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nanna Navntoft/Ritzau Foto
Foto: Nanna Navntoft/Ritzau Foto

Tibet-sagens hovedperson, Claus Hjelm Olsen (th), på vej til afhøring i kommissionen med sin advokat Anders Németh.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen holder fast i, at han ikke som operativ leder i Københavns Politi knægtede Grundloven under et kinesisk statsbesøg i 2012.

»Min klient fastholder, at han ikke har haft intentioner om på egen hånd at tilsidesætte Grundlovens bestemmelse om ytringsfrihed«, siger advokat Anders Németh.

Kommentaren kommer, efter at Tibetkommissionen mandag i en beretning slår fast, at vicepolitiinspektøren gav en klart ulovlig ordre, der greb ind i borgernes ret til at ytre sig i forbindelse med den kinesiske præsidents besøg i 2012.

»Nu har kommissionen konkluderet, at to politifolk valgte at tilsidesætte Grundloven for at fremme danske handelsinteresser. Jeg er egentlig ganske tryg ved at overlade det til folk selv at konkludere, om det er en sandsynlig konklusion«, siger Anders Németh.

»Jeg er naturligvis ikke enig i konklusionen, fortsætter han.

Mener du ikke, at de handlede på egen hånd?

»Jeg har ikke nogen holdning til, om problemstillingen går på, om de handlede på egen hånd eller ikke handlede på egen hånd«, siger advokaten.

Claus Hjelm Olsen gav ikke blot en klart ulovlig ordre, mener Tibetkommissionen. Han kom også med erklæringer, som vildledte Folketinget om, hvad der var foregået. Samme konklusion gælder politikommissær Henrik Oryé.

På den baggrund anbefaler kommissionen, at der rejses disciplinærsager mod de to mænd.

I forvejen er både Olsen og Oryé blevet sigtet for at have overtrådt straffeloven. Sigtelsen drejer sig om, at de to løj over for en dommer i Københavns Byret, da de i et retsmøde skulle forklare sig om politiets indgreb mod seks borgere.

Statsadvokaten i København har endnu ikke afgjort, om der skal rejses en egentlig straffesag ved retten mod de to for falsk forklaring.

ritzau

Læs mere: