Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Det regnede en hel del i 2017, der blev det 10. vådeste siden 1874 (arkivfoto)
Foto: Jens Dresling

Det regnede en hel del i 2017, der blev det 10. vådeste siden 1874 (arkivfoto)

Danmark

Det drivvåde Danmark: 2017 var det 10. vådeste år siden 1874

Den danske undergrund er fyldt til randen med stigende grundvand efter et meget vådt 2017.

Danmark

Flere steder er Danmark ved at drukne i store mængder vand. Årsagen er store nedbørsmængder, og at grundvandet er steget over det meste af landet.

Ifølge professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet er den voldsomme vandmængde et stigende og overset problem, skriver Jyllands-Posten mandag.

Den samlede nedbør på landsplan endte i 2017 på 849 millimeter, og det gør året til det tiende vådeste, som DMI har registreret, siden de landsdækkende målinger begyndte i 1874.

Det meste af den nedbør, der rammer jordoverfladen, fordamper direkte fra overfladen. En del løber også via vandløb og kloakker. Den resterende lille del af nedbørsmængden siver ned i jorden og bliver til grundvand.

Den gennemsnitlige årlige nedbør i Danmark er på 150 år steget omkring 100 millimeter og forventes fortsat at stige i løbet af dette århundrede.

Cirka en million danske adresser - ud af de samlede 3,6 millioner adresser - har et meget højt grundvandsspejl (få centimeters dybde) under kraftigt nedbør.

Det sandsynlige scenarie med ændret klima og mere fremtidigt nedbør vil gøre, at grundvandsspejlet hæves. Det fører til, at områder bliver omdannet til vådområde.

Kilder: DMI, dingeo.dk.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce