0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Dagen efter stormen bragte Politiken på toppen af forsiden dette foto af utilfredse arbejdere. Fotografen har på billedet retoucheret selve børsbygningen, fordi negativet ikke var skarpt nok. Artiklen havde overskriften »En urolig Dag i Kjøbenhavns Historie«.

Stormen på Børsen: Det er i dag 100 år siden, at flere tusind danskere stormede Børsen

I dag for 100 år siden deltog et par tusinde københavnske arbejdere, arbejdsløse og syndikalister i Stormen på Børsen. Mens den brede befolkning led under Første Verdenskrigs krise, tjente overklassen store penge på at handle med de krigsførende magter. Fastelavnsmandag 1918 trængte køllebevæbnede syndikalister ind på Børsen og gav spekulanterne røvfuld, inden politiet kom.

FOR ABONNENTER

Jeg har tit tænkt på, at den betjent i døren må have fået et helt chok, da han så os. Han kunne jo ganske roligt havde lukket døren og drejet nøglen om, så havde vi tre jo været indespærrede blandt flere hundrede børsherrer, og vi kunne være blevet klemt ligesom et vist dyr mellem to negle«, sådan huskede Andreas Fritzner, en københavnsk venstrefløjsaktivist, mange år efter, begivenhederne 11. februar1918, da han var med i fortroppen for et par tusinde vrede arbejdsløse og syndikalisters korporlige angreb på børsmæglere, gullaschbaroner, spekulanter og hvem der ellers befandt sig på Børsen på Slotsholmen i København i dag for præcis 100 år siden.

»Men intet af det skete«, fortsætter Fritzner sin beretning, som han indtalte til Arbejderbevægelsens Arkiv og Bibliotek i 1963. Da var den revolutionære aktivist var blevet en ældre mand på 76 år:

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

For abonnenter

Annonce