0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vandmiljøet er ikke forbedret i ti år

Folketingets miljøpolitikere får onsdag fremlagt tal, der viser, at vandmiljøet har haft det værre end ventet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I de sidste ti år er der ikke sket nogen fremgang for vandmiljøet i Danmark.

Den melding fra landets førende forskere skal Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg også forholde sig til, når de onsdag orienteres om helt nye undersøgelser fra Aarhus Universitet.

Undersøgelserne er en bombe under de tal, som politikere og forskere ellers i et helt årti har stolet blindt på.

Tallene fra Aarhus Universitet slår nemlig fast, at målingerne, som vandplanerne og den omstridte Landbrugspakke fra 2016 bygger på, har været markant for lave.

»Hvor vi troede, at vi havde opnået god økologisk tilstand i blandt andet Kattegat og de åbne farvande, så ryger vurderingen nu sandsynligvis tilbage på ikke-god økologisk tilstand«, siger en af forskerne bag de nye rapporter, professor Jacob Carstensen fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

Ingen varig effekt

Formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti, siger, at de nye resultater ikke får hende til at falde ned af stolen.

»Det vigtigste for mig er, at tallene for vandmiljøet stadig går i den rigtige retning«, siger hun.

Men ifølge forskerne er der netop ikke en varig og stadig effekt at spore fra tidligere tiders indsats for et bedre vandmiljø. I stedet er det gået i stå.

»Der skete med vandmiljøplanerne fra midten af 1980'erne helt klart en fremgang i vandmiljøet og en stor reduktion i udledningerne af kvælstof til havmiljøet«, siger Jacob Carstensen.

»Men siden den tredje vandmiljøplan i 2003, som mest handlede om fosfor, er der ingen videre fremgang set for vandmiljøet. Det hænger jo også godt sammen med, at man heller ikke politisk efterfølgende har lavet større tiltag over for kvælstofudledning«, siger Jacob Carstensen.

Miljøstyrelsen har til Ritzau oplyst, at der overvejes retlige skridt mod det ansvarlige laboratorium, Eurofins, som har brugt en usikker analysemetode.

/ritzau/

ritzau

Annonce