0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Her er de seneste ti års livstidsdomme

Peter Madsen er den 14. person på ti år, der idømmes landets strengeste straf, fængsel på livstid.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Roald Als/Politiken-Tegning
Foto: Roald Als/Politiken-Tegning

Marcel Lyschau Hansen, bedre kendt under navnet 'Amagermanden', blev i 2011 idømt livstid for to drab og en voldtægt. Sagen blev fulgt tæt i både danske og internationale medier.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ubådskaptajn Peter Madsen straffes med fængsel på livstid for drabet på Kim Wall. Det har Københavns Byret besluttet.

Men livstidsdommen for drabet på den svenske journalist er langt fra enestående i en dansk kontekst. Over de seneste år har en række personer fået en tilsvarende dom i Danmark. Fælles for dem alle er, at der er tale om drab af særlig grov karakter.

Siden 2008 har der været 13 retssager, hvor dommen lød på livstid. Peter Madsens bliver nr. 14 i rækken. Her er et overblik:

2018: Østre Landsret: 27-årige Alexander Jensen for at have dræbt sin gravide ekskæreste og hendes nye kæreste med et oversavet jagtgevær.

2018: Østre Landsret: Ian Ramm Hansen, en fremtrædende Bandidosrocker, for at have skudt tre unge, mens de lå og sov i en lejlighed på Frederiksberg.

2017: Vestre Landsret: 49-årige Christian Andersen for drab på Hanne Pedersen samt efterfølgende tyveri og ildspåsættelse. Andersen er tidligere dømt for drab på en anden kvinde.

2016: Østre Landsret: Den 23-årige Asbjørn Haferbier for drab på to mænd i en grusgrav i Sorø.

2016: Vestre Landsret: Peter-Thue Rudgaard for under en ferie i Tyskland at sætte ild til bilen med sine to døtre på bagsædet, der begge døde.

2016: Højesteret: Jørgen Saugsted for drab på advokat Anders Lindholt og forsøg på at dræbe sin tidligere svigersøn.

2012: Østre Landsret: Vincent Smith for at have skudt og dræbt ægteparret Bjarne Johansen og Heidi Nielsen i Tusindårsskoven i Odense.

Norde Ernst Van
Foto: Norde Ernst Van

I 2011 blev ægteparret Bjarne Johansen og Heidi Nielsen fundet skuddrabt i Tusindårsskoven ved Odense. På billedet ses polititeknikere undersøge gerningsstedet.

2012: Vestre Landsret: Andreas Linnet og Jonas Melchior Hansen for drab på 68-årige Elke Mamsen og hendes voksne søn Hans i Møgeltønder.

2011: Københavns Byret: Den såkaldte Amagermand, Marcel Lychau Hansen, for to drab og seks voldtægter.

2011: Retten i Lyngby: Morten Skipper-Pedersen for drab på sine tre børn på to, otte og ti år i Birkerød.

2011: Østre Landsret: Steen Lassen for drab på sin hustru og parrets to døtre i Greve.

2010: Retten i Sønderborg: John Knudsen for gennem 30 timer at have sexmishandlet den 52-årige Kirsten Bay Andersen på sin båd, inden han kvalte hende og smed liget i Haderslev Fjord.

2008: Vestre Landsret: Den 33-årige Martin Petersen for at have kvalt og stukket sin tidligere samleverske og parrets to børn på fire og seks år til døde i Sønderborg.

Kilder: Kriminalforsorgen og Ritzau.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts