Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Klima­bedraget

Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, fotograferet ved 1. maj-arrangementet i Odense sidste år. Her ses hun på vej til festpladsen i Kongens Have sammen med byens borgmester, Peter Rahbæk Juel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mette Frederiksen vil ændre måden, de offentligt ansatte forhandler overenskomst på

Konfliktniveauet er blevet for højt i overenskomstforhandlingerne, mener S-formanden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil se på, om man kan ændre måden at forhandle de offentlige ansattes overenskomster.

Det skyldes ifølge S-formanden, at konfliktniveauet er blevet forhøjet.

»En forhåbentlig kommende socialdemokratisk ledet regering vil sætte et arbejde i gang sammen med arbejdsmarkedets parter og Folketinget om at forny den danske model«, siger hun.

Hvordan modellen skal fornys, har S-formanden ikke et endeligt bud på.

Mette Frederiksen foreslår dog at se nærmere på, om man kan styrke Forligsinstitutionen og mener i øvrigt, at man bør skele til Norge og Sveriges arbejdsmarkedsmodeller.

»Vi har været vidner til et forløb, som må give anledning til en vis refleksion ikke mindst på den længere bane«.

»Dels i forhold til Moderniseringsstyrelsen, dels om de overordnede økonomiske rammer for vores velfærd og om fremtiden for den danske arbejdsmarkedsmodel på det offentlige arbejdsmarked«, siger Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen kritiserer Moderniseringsstyrelsen

Hun mener blandt andet, at Moderniseringsstyrelsen, som blev oprettet under SRSF-regeringen i 2011, har et for kortsigtet fokus, og at styrelsen ikke har spillet en god rolle i overenskomstforhandlingerne.

Arbejdet med at forny den danske model bør ifølge S-formanden ske i regi af et udvalg eller en kommission i samarbejde med arbejdsmarkedets parter - ikke igennem trepartsforhandlinger.

»Den danske model klarede det. Men forløbet har også vist, at der er udfordringer på det offentlige område«, siger Mette Frederiksen.

»Det skyldes måske især, at rollerne som arbejdsgiver og lovgiver er så tæt forbundet med hinanden, og fordi der i hvert fald teoretisk er en mulighed for, at de offentlige arbejdsgivere kan spare penge, når der bliver meldt en konflikt«, siger hun.

S foreslår ud over en fornyelse af den danske model endnu engang en 'fingrene væk-reform', der skal gøre op med styringsmodellen New Public Management.

I samme ombæring foreslår S også, at Folketingets partier giver et politisk håndslag om at dække øgede udgifter til ældre på det offentlige område.

Det er første gang, Mette Frederiksen kommenterer resultatet af overenskomstforhandlingerne, efter de sidste aftaler faldt på plads i weekenden.

Mette Frederiksen har tidligere fået kritik for ikke at ville afvise et eventuelt regeringsindgreb i en konflikt.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden