Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Højesteret fordobler straf for omskæring af døtre

Vestre Landsret nedsatte sidste år straffen til somalisk forældrepar, men den afgørelse er nu trukket tilbage.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højesteret straffer et somalisk forældrepar fra Fredericia med halvandet års fængsel for at have ladet deres to døtre omskære under en rejse til Afrika.

I Vestre Landsret slap parret sidste år med ni måneders fængsel, men ifølge landets øverste domstol var det altså alt for lidt.

De halvandet års fængsel flugter derimod med, hvad Retten i Kolding oprindeligt landede på tilbage i april 2017.

Modsat både by- og landsret har Højesteret dog valgt at lade moren, der er somalisk statsborger, slippe for udvisning. Det sker med henvisning til, at det ifølge retten ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Forældrene har begge nægtet sig skyldige. De har afvist hele præmissen for retssagen - at pigerne overhovedet er blevet omskåret.

Men eksperterne i Retslægerådet, der er den højeste lægefaglige instans i landet, føler sig overbevist om, at pigerne fik bortskåret både den yderste del af klitoris og dele af de små skamlæber.

Mindreårige piger

I Højesteret har dommerne da også alene skullet forholde sig til, hvordan forbrydelsen skal straffes.

I dommen lægges der vægt på, at pigerne var mindreårige og særdeles værgeløse, samt at de tiltalte ved at lade pigerne omskære havde tilsidesat den særlige omsorgspligt, der påhvilede dem som forældre.

»Der skal endvidere lægges vægt på, at omskæringen måtte antages at være planlagt, og at de tiltalte måtte antages at være klar over, at de ved omskæringen kunne påføre deres døtre alvorlige, livsvarige fysiske og psykiske skader«, lyder det i afgørelsen.

Som formildende omstændigheder fremhæver retten, at omskæringen formentlig blev udført på et sygehus og på en måde, som ifølge Retslægerådet betød, at der var sket en pæn heling uden synligt arvæv.

Desuden mener man ikke, at pigerne vil have gener eller smerter forbundet med deres seksualliv som en konsekvens af omskæringen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden