0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Eleverne fra 8.y på Rønne Privatskole modtager pris og tale fra Politikens chefredaktør Christian Jensen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinder af Politikens Mediekonkurrence: »Det må være hårdt og stressende at skrive artikler hver dag«

8.y fra Rønne Privatskole var tidligt oppe med katamaranen torsdag morgen for at modtage prisen for bedste Politiken-avis til årest Mediekonkurrence med hæder fra Kronprinsessen og ligestillingsministeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Vi skulle lige tage os sammen til at banke på døren«, fortæller Nanna Munch Nielsen, der er elev i 8.y på Rønne Privatskole. Hun og to skolekammerater bankede på døren hjemme hos et homoseksuelt par, de skulle interviewe til deres klasses avis.

»Det var lidt akavet i starten, for de var lidt usikre på, hvad de egentlig havde sagt ja til. Men vi snakkede om, hvilke spørgsmål, vi ville stille, og så gik det fint«, siger Nanna Munch Nielsen.

»Jeg sagde til dem, at hvis der var nogle spørgsmål, de synes var grænseoverskridende, skulle de bare sige til«.

Nanna Munch Nielsen og resten af hendes klasse har deltaget i JP/Politikens Hus’ Mediekonkurrence med Sex og Samfund og Mary Fonden som partnere og med midler fra Ole Kirks Fond.

500 klasser fra hele landet har deltaget i konkurrencen, hvor klasserne i fire uger har forvandlet klasseværelset til nyhedsredaktion. Omkring 12.000 elever har haft mulighed for at lave papiraviser i Politikens, Ekstra Bladet eller Jyllands-Postens design.

Elsk dig selv

Klassen fra Rønne Privatskole har vundet i kategorien bedste Politiken avis for 8-10. klasser og var tidligt oppe torsdag morgen for at tage katamaranen fra Bornholm og nå til København til formiddag for at blive hædret med taler af ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, chefredaktør Christian Jensen og Kronprinsesse Mary.

10. klasse fra Himmerlands Ungdomsskole vandt for bedste nyhedssite for Politiken og 7. D på Lillevang Skole i Allerød vandt kategorien bedste Politiken avis 6.-7. klasse.

Det kan jo være svært at tale om, hvis man har følt sig forkert

Historien om det homoseksuelle par er relevant for avisen, idet mediekonkurrencens tema i år bærer titlen ’Elsk dig selv –krop og idealer’, der netop sætter fokus på at turde være sig selv og ikke føle sig presset af opstillede idealer.

Som Per Vers siger i Pressens Hus til prisoverrækkelsen torsdag: »Vi er her i dag for at elske os selv, men det går ikke særligt godt«.

Nanna Munch Nielsen spurgte i interviewet med det homoseksuelle par fra Bornholm en af de to mænd, om han nogensinde havde følt sig forkert? Det var et svært spørgsmål for hende at stille.

»For det kan jo være svært at tale om, hvis man har følt sig forkert«, siger hun.

Og netop det at tale om det svære, lægger Politikens ansvarshavende chefredaktør vægt på i sin tale til vinderne fra Bornholm:

»I har fat i nogle af de tunge temaer. Og I har ikke haft berøringsangst«, siger Christian Jensen. »Tværtimod«.

I sin tale til eleverne i JP/Politikens Hus roste Kronprinsesse Mary eleverne eleverne for at skrive om flere emner, end hun havde forestillet sig. Hun gav dem fine ord med på vejen om selve temaet 'Elsk dig selv':

»Idealer er skabt til at inspirere og ikke hindre folk i at være sig selv«.

Vi er med i en konkurrence, vi skal ikke bare aflevere et fladt produkt

Ikke aflevere et fladt produkt

8.y fra Rønne Privatskole havde fire uger til at lave avisen, men blev brudt op af skolens emneuge og brobygning. Eleverne fik en hel del hjemmearbejde for, så de kunne aflevere produktet før deadline.

»Jeg er hård og brutal, det ved de godt. Vi er med i en konkurrence, vi skal ikke bare aflevere et fladt produkt«, siger 8.y’s lærer Christina Hobel.

Hun gik meget op i, at eleverne skulle finde nogle alternative historier til avisen. I avisen er der blandt andet artikler om en pige, der dyrker cosplay og en kvinde, der har været udsat for kærestevold.

»Der har ikke været noget tabu for, hvad eleverne har taget op. Det kan jo være helt vildt hårdt at snakke med en, der er blevet slået af sin ekskæreste. Jeg har været rigtig stolt af at de turde snakke med dem«, siger hun.

Vi var bange for at sige noget forkert

Nervepirrende at ringe op

Konrad Stærmose var med til at interviewe en den unge kvinde, der har været udsat for kærestevold.

»Det var lidt nervepirrende at ringe til hende«, siger han, inden han og klassen skal ind på Rådhuspladsen og modtage deres diplomer. Han og to andre fra klassen besøgte hende efterfølgende i hendes hjem.

»Vi var bange for at sige noget forkert, men nogle af de svære spørgsmål svarede hun selv på, uden at vi spurgte til det«, siger Konrad Stærmose.

Annonce

Victor Gren Kofod har også haft fat i et tungt emne. Han arbejdede ud fra spørgsmålet ’Har du fået overtrådt dine seksuelle grænser’ og ved at lægge et spørgeskema op på Facebook, kom han i kontakt med en kvinde, der blev seksuelt misbrugt af sin bedstefar som barn. Han synes, det var spændende, men også hårdt at arbejde som journalist.

»Det må være hårdt og stressende at skrive artikler hver dag ud fra så meget data«, siger han, der har en drøm at blive bioanalytiker.

Det overraskede mig, hvor meget arbejde en artikel kræver

Forfærdeligt at sætte komma

Konrad Stærmose har heller ikke en drøm om at blive journalist, men han synes, det var sjovt og lærerigt.

Nanna Munch Olesen, derimod, var glad for at prøve det af, for hun har allerede tænkt over, at hun vil arbejde som journalist.

»Jeg kan godt lide at komme ud og snakke med folk. Og sidde og fordybe mig i notater og lydoptagelser. Men det overraskede mig, hvor meget arbejde en artikel kræver. Med kontakt til kilden, billeder og opbygning af artiklen«, siger hun.

Men hun er ikke glad for at sætte kommaer. Det gør hun, når hun er færdig med at skrive.

»At sætte kryds og bolle - det er forfærdeligt!«

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden