PET har problemer med at rekruttere til antiterrorenhed

I en tid hvor terrortruslen vurderes som alvorlig, har PET problemer med at finde egnede antiterror-rekrutter.

Danmark

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har store problemer med at rekruttere betjente til eliteenheden Aktionsstyrken (AKS), der blandt andet står for terrorbekæmpelse i Danmark.

Det fremgår af PETs Årlige Redegørelse, som er en opsummering af efterretningstjenestens arbejde.

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt vurderer, at problemerne skyldes styrkens ekstremt høje adgangskrav.

»Det er ikke noget, man kortvarigt kan træne sig op til. Der er helt akut brug for at finde x antal AKS-folk, og der har vi altså haft problemer med at finde folk, der er fysiske i den formåen, som man forventer«.

Claus Oxfeldt mener dog ikke, at man skal sænke kravene. I stedet foreslår han, at blikket rettes mod militæret.

»Det er blevet foreslået, at man kan ansætte nogle andre kompetencer end politifolk. Men det er ganske få, vi taler om«, siger Claus Oxfeldt.

»Det er ikke meningen, at det fremover skal være militær. AKS skal fortsat være en politistyrke, og det er meningen, at vi igen skal tilbage til, at det er politifolk, som varetager politiopgaver«.

I Danmark er der ellers tradition for en skarp opdeling mellem forsvar og politi, hvor politiet tager sig af opgaver i civilsamfundet og er uddannet til det.

Aktionsstyrken har blandt andet til opgave at opretholde antiterrorberedskabet i Danmark.

Den mangelfulde rekruttering sker i en tid, hvor PETs Center for Terroranalyse vurderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig.

Selv om behovet for nye rekrutter er akut, mener Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, imidlertid ikke, at løsningen ligger i militæret.

»Jeg håber ikke, at man falder for fristelsen til en direkte ansættelse fra Jægerkorpset eller Frømandskorpset, som jo har de kvalifikationer, som Aktionsstyrken kræver«.

»Det hører ingen steder hjemme i et udviklet demokratisk samfund, at vi får et paramilitært politi. Militærfolk er uddannet til krig og til at slå folk ihjel«, påpeger Bonnichsen.

Modsat Claus Oxfeldt mener han derfor, at man bør kigge på mulighederne for at sænke adgangskravene til AKS.

PET vil ikke stille op til et interview om problematikken, men oplyser i en skriftlig kommentar til Ritzau:

»I takt med udvidelsen af Aktionsstyrkens opgaveportefølje samt en generel stigning i omfanget af opgaver arbejdes der fra PETs side på en udvidelse af enheden med afsæt i gældende optagelseskrav. Denne opgave har PET et stærkt fokus på«.

PET vil ikke oplyse, hvor stort et problem rekrutteringen er, eller hvor mange rekrutter der mangler i Aktionsstyrken.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce