0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringen åbner for juridisk kønsskifte for transkønnede unge

Som den første danske regering nogensinde lancerer VLAK en handlingsplan på LGBTI-området.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Line Ørnes Søndergaard
Foto: Line Ørnes Søndergaard

Arkivfoto.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det handler om at forebygge diskrimination og fremme lige muligheder, tryghed og trivsel for homoseksuelle og transpersoner, når regeringen onsdag lancerer en handlingsplan på LGBTI-området.

Forkortelsen LGBTI dækker over homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og interkønnede.

Blandt andet vil regeringen undersøge, om der bør åbnes for juridisk kønsskifte for transkønnede børn og unge under 18 år.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) udnævnes som koordinerende minister for LGBTI-området i perioden 2018-2021.

»Det er et meget stærkt ønske fra foreningerne på området, at vi åbner for det. For nogle år siden gennemførte vi det for personer over 18 år, og det har vist sig at være ret ukompliceret.

»Det fungerer efter hensigten. Derfor mener vi, at tiden er kommet til at overveje, om muligheden også skal være der for de under 18-årige, siger Eva Kjer Hansen.

Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn (FSTB) arbejder for at give transkønnede børn og unge mulighed for juridisk kønsskifte.

Blandt andet ønsker foreningen, at transkønnede børn og unge får mulighed for at få ændret de sidste fire cifre i cpr-nummeret.

25 millioner kroner til 15 initiativer

Ifølge FSTB oplever transkønnede børn og unge ofte akavede - og måske endda ydmygende situationer - fordi cpr-nummeret ikke svarer til deres udseende.

»Vi bruger vores cpr-nummer rigtig meget hos lægen, hos tandlægen, på biblioteket og i andre sammenhænge, siger Eva Kjer Hansen.

»Måske kan vi her - ved at være mere fleksible - bidrage til, at man undgår de akavede situationer. Og vi kan måske bidrage til noget afklaring hos den unge, siger ministeren.

Hun medgiver, at regeringen fortsat mangler at kigge nærmere på detaljerne. For at være under 18 år kan betyde mange ting. En 10-årig er ikke det samme sted i livet som en 16-årig eksempelvis.

»Det skal selvfølgelig være med forældrenes samtykke. Hvorvidt der skal opfyldes andre betingelser, kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Det skal der kigges nærmere på, siger Eva Kjer Hansen.

I alt 13 ministre er involveret i handlingsplanen med 42 initiativer. Det er første gang nogensinde, at en dansk regering lancerer en handlingsplan på området.

Der er afsat 25 millioner kroner til at finansiere 15 af initiativerne i planen. Pengene kommer fra satspuljen 2018. De øvrige initiativer finansieres inden for ministeriernes rammer.

Sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer Eva Kjer Hansen planen onsdag klokken 11 på Regnbuepladsen i København.

ritzau

Annonce

Annonce