Antallet af seksualforbrydelser blandt unge er stigende

Ungdomskriminalitet er faldende, men fra 2016 til 2017 steg antallet af mistanker og sigtelser, viser rapport.

Danmark

Seksualforbrydelser bliver et større og større problem blandt børn og unge.

I 2017 blev der registreret 37 procent flere mistanker og sigtelser mod kriminelle unge end i 2006. Og faktisk finder hele stigningen sted fra 2016 til 2017.

Det viser en ny rapport, 'Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet 2006-2017', fra Justitsministeriets Forskningskontor. Den offentliggøres tirsdag.

Seksualforbrydelserne vedrører primært børnepornografi og blufærdighedskrænkelser. Disse er forhold, som kan vedrøre digitale sexkrænkelser.

Rapporten viser dog generelt, at der for de fleste aldersgrupper har været et næsten kontinuerligt fald i antallet af mistanker og sigtelser fra 2006 til 2016.

»Ungdommen klarer sig grundlæggende godt, men rapporten viser desværre, at nogle kriminelle unge nu begår mere kriminalitet«, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en skriftlig kommentar.

»Vi kan se, at stigningen både vedrører volds- og seksualforbrydelser, som er meget alvorlige og dybt skadelige forbrydelser for ofrene«.

»Det er en bekymrende og dybt alvorlig udvikling, som understreger, at vi er nødt til at gribe tidligere og mere mærkbart ind og bryde de unges kriminelle løbebane, inden de for alvor er tabt til samfundets skyggeside«, siger Pape.

I 2006 blev der i alt registreret 25.125 mistanker og sigtelser mod 10-17-årige. I 2016 var antallet reduceret til 11.487.

Fra 2016 til 2017 er der sket en stigning på ni procent i antallet af mistanker eller sigtelser. I 2017 blev der registreret 12.497 mistanker og sigtelser.

Rapporten kommer, mens partierne på Christiansborg har taget fat i forhandlingerne om en reform for at bekæmpe ungdomskriminalitet.

»Jeg håber, at vi inden for kort tid kan præsentere en ny aftale om en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet«.

»Vi skal vende udviklingen og få flere unge væk fra det kriminelle spor og tilbage i fællesskabet«, siger Pape.

Det er ikke kun i forhold til seksualforbrydelser, at der er sket en stigning.

Det samme gør sig gældende i forhold til det, der betegnes som 'andre ejendomsforbrydelser'. Det omfatter eksempelvis bedrageri og dokumentfalsk. Fra 2006 til 2017 er der registreret 39 procent flere forhold.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce