0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Karl Petersen/Ritzau Scanpix
Foto: Karl Petersen/Ritzau Scanpix

»Isfjeldet er mindst 100 meter højt og der er sprækker og huller, der gør at vi frygter at det kan kælve når som helst«, siger medlem af bygdebestyrelsen, Susanne K. Eliassen, til Sermitsiaq.AG.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kæmpe isbjerg truer grønlandsk bygd - 169 beboere evakueret

Fare for livsfarlige flodbølger får Grønlands politi og beredskabet til at evakuere hel bygd i det vestlige Grønland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

169 beboere i bygden Innaarsuit i det vestlige Grønland er alle blevet evakueret, efter at et kæmpe isfjeld er drevet ind til bygden.

Det oplyser vagtchef Lina Davidsen fra Grønlands Politi til Ritzau.

»Man frygter, at isfjeldet kan kælve og sende en flodbølge ind mod bygden«, fortæller hun.

Det er uvist, hvor længe beboerne skal være væk fra deres hjem. Det kommer naturens kræfter til at afgøre, fortæller vagtchefen.

»Vindretningen er lige nu fornuftig, og så håber vi, at strømmen kan tage det«, siger Lina Davidsen.

Om det tager timer, dage eller uger, tør hun ikke sige noget om.

»Det er meget svært at vurdere. Lige nu tager vi det en time ad gangen«, siger hun til Ritzau.

Kan have fatale følger

Det er ikke første gang, at store isfjeld kommer tæt på kysten ved Innarsuit, men på grund af isbjergets størrelse, er situationen ekstra alvorlig, fortæller medlem af bygdebestyrelsen, Susanne K. Eliassen til det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

»Men det store isfjeld, der nu er stødt på grund er det største vi har set. Isfjeldet er mindst 100 meter højt og der er sprækker og huller, der gør at vi frygter at det kan kælve når som helst«, siger Susanne K. Eliassen.

Hvis isbjerget kælver - der brækker store stykker af - kan de flodbølger, der bliver sendt ind over bygden, have fatale følger.

17. juni sidste år blev bygden Nuugaatsiaq ved Uummannaq ramt af en flodbølge, der blev udløst af et jordskred. Det kostede fire mennesker livet, 11 blev såret og og adskillige huse blev skyllet ud i havet.

Isbjerget kan ikke bugseres væk

Torsdag aften luftede bygdebestyrelsesformand Karl Petersen et ønske om, at Arktisk Kommando hjalp til med at bugsere det strandede isfjeld væk fra bygden.

»Jeg henvender mig herved til pressen. Måtte beboere og besøgende i Innaarsuit, der er bekymrede, modtage assistance i denne alvorlige situation«, sagde Karl Petersen til Sermitsiaq.AG.

Men det afviser Beredskabet i Avannata Kommunia her til morgen efter at have undersøgt muligheden.

»Hvis vi gjorde det inden går i stykker af sig selv, ville vi blot gøre det værre«, siger fungerende beredskabschef Bjarne Rasmussen til det grønlandske medie KNR.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden