0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grov voldtægtssag i retten i dag: Fire mænd nægter sig skyldige i drugrape

Fire mænd er tiltalt for at dope en kvinde og voldtage hende. Sagen begynder tirsdag. De nægter sig skyldige.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En 19-årig kvinde blev i december sidste år ifølge anklagemyndigheden dopet og udsat for en voldtægt af fire mænd.

Sådan lyder anklagen i en sag, som Retten i Herning indleder tirsdag.

De tiltalte mænd tvang ifølge anklageskriftet den unge kvinde til at sluge en pille, inden de angiveligt tvang hende til oralsex og indførte forskellige genstande i hendes underliv.

Ifølge anklagen blev den unge kvinde 'hensat i en tilstand, hvor hun var ude af stand til at modsætte sig handlingen'.

Trods kvindens begrænsede hukommelse, mener politiet at have detaljeret viden, om hvad hun blev udsat for. Ifølge anklageren har de tiltalte filmet episoden og delt det via Snapchat.

Mændene nægter sig skyldige i voldtægt, og de bestrider også, at kvinden skal være blevet bedøvet.

Grimme sager om drugrape

Hvert år kommer ofre ind på landets centre for seksuelle overgreb, fordi de mistænker, at de er blevet dopet og voldtaget.

På Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb var der sidste år 480 akutte sager om voldtægt, og heraf var det cirka 12 procent, som ifølge ofrene selv var såkaldt drugrape, fortæller daglig leder Hanne Baden Nielsen.

»Det er absolut noget, som stadig forekommer. Det er nogle grimme sager, siger hun og påpeger de særlige problemstillinger, der er ved en voldtægt, hvor offeret er blevet påvirket«.

»Mange tror fejlagtigt, at man falder i søvn af stofferne, men mange af dem er såkaldt party-drugs, hvor man bliver seksuelt opstemt og flirtende. Man kan ikke huske det og mister evnen til at huske. Det er svært, når de ikke ved, hvordan deres egen opførsel har været«, siger Hanne Baden Nielsen.

Hun fortæller, at mange ofre for drugrape ikke anmelder det.

»Når de ikke ved, hvad der er sket, siger de, at de ikke kan bidrage med noget til politiet. De reflekterer meget over, at sandsynligheden, for at sagen kan opklares, kan være meget lille«, siger centerlederen.

Svært at påvise

På Center for Voldtægtsofre ved Aarhus Universitetshospital er det i omkring 15 procent af deres sager, at offeret har mistanke om, at de er blevet dopet. Der er dog en usikkerhed ved tallene.

I Odense på Center for Voldtægtsofre har man ikke tal for drugrape. Ifølge overlæge Ulla Bonde van Zwol er det skønsmæssigt kun i en procent af voldtægtssagerne, at det faktisk påvises.

»Der kan være en del ofre, som har en mistanke om, at de har fået en form for piller, men det er meget sjældent, at det bliver påvist. Men det er også kun i tilfælde af, at offeret anmelder til politiet, at hun er blevet voldtaget, at der er chance for at påvise det«, siger overlægen.

Foruden voldtægten af den 19-årige handler sagen i Herning om yderligere tre tilfælde af voldtægt i perioden 2013-2017.

En af de fire mænd er tiltalt i alle disse tre forhold, mens en anden er tiltalt for medvirken i to af forholdene.

Tre af de tiltalte er ikke danske statsborgere og kræves udvist. To er fra Afghanistan, mens den tredje er fra Irak. De har alle boet i Danmark i en årrække.

Der ventes dom i sagen i slutningen af august.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter