0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ofre for voldtægt er blevet mere tilfredse med politiet

Politiet gør det bedre, når kvinder anmelder voldtægt. De trælse historier er blevet færre, viser rapport.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Politiet har tilsyneladende oppet sig, når det gælder håndteringen af ofre for voldtægt. Færre ofre end tidligere er utilfredse. Men ordensmagten kan stadig forbedre sig på flere punkter, viser en undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor.

En stribe ofre er blevet udspurgt både i 2016 og i 2017. Og andelen af ofre, der enten var meget utilfredse eller utilfredse, er fra det ene år til det andet faldet fra 30 til 15 procent.

Flere oplever, at betjentene tager dem alvorligt og tror på deres forklaring om seksuelle overgreb.

I rapporten understreges det flere steder, at materialet er forholdsvist spinkelt. Men indtrykket af positive takter hos politiet deles af ansatte på fire af de fem centre for voldtægtsofre.

'De trælse historier er blevet færre', fortæller en medarbejder på et af centrene til rapporten.

Den fokuserer på ofrenes første møde med politiet. Efter hård kritik fra flere organisationer kom der i efteråret 2016 klarere regler for, hvordan politiet skal optræde.

Der er fortsat rum for bedringer

Det forekommer sandsynligt, hedder det i rapporten, at politiet med tiden i højere grad har fået indarbejdet de nye krav i det praktiske arbejde. Men 'der er fortsat rum for bedringer', hedder det.

Ofrene har fået en stribe spørgsmål. For eksempel om de fik tildelt en kontaktperson hos politiet. Om de blev vejledt om mulighed for at kontakte en offerrådgivning, Om de fik besked om, hvad de kunne forvente i det videre forløb. Og om de følte sig respekteret under den første samtale med politiet.

I øvrigt viser det sig, at cirka hvert tredje offer ikke var i tvivl om, at de ville anmelde forbrydelsen. Andre var fortumlede, følte sig flove eller var bange for at blive mistænkeliggjort.

Nogle ofre havde mest lyst til at lægge hændelsen bag sig. 'I starten ville jeg bare lade, som om det ikke var sket og glemme det', skriver et offer.

Sidste år behandlede politiet i alt 957 anmeldelser af voldtægt af personer over 12 år.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts