0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Massoud Hossaini/AP
Foto: Massoud Hossaini/AP

En drone kan anvendes af IS i krigen i Syrien og Irak (AP Photo/Massoud Hossaini)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem terrormistænkte sigtes for køb af droner og hobbyfly på nettet

En af de mistænkte er en dansk-tyrkisk mand, som tidligere er dømt i en af de første danske terror-sager. En anden er tidligere internationalt efterlyst af dansk politi for drabsforsøg.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

To mænd bliver en ad gangen ført ind i det lille retslokale nr. 24 til grundlovsforhør i Københavns Byret.

Den ene en 29-årig mand med tyndt, mørkt hår og mørkt skæg iført en pæn frakke, ternet skjorte og mørke bukser. Den anden en 33-årig mand med tætklippet mørkt hår og et mørkt skæg iført en sort vindbreaker fra North Face og sorte løse træningsbukser.

»Jeg skal lige gøre opmærksom på, at I ikke må tale sammen eller kigge på hinanden«, siger anklager Sidsel Jessen-Klixbüll fra Københavns Politi til de to sigtede.

De to mænd bliver begge placeret foran dommeren med en politibetjent imellem sig. Så begynder anklageren at læse sin sigtelse op. De to mænd er sigtet for at have købt hobbyfly, droner, samt komponenter hertil, som skulle bruges til Islamisk Stats terrorangreb i Syrien og Irak.

De to udgør en gruppe af i alt fem personer, som er sigtet efter en af de strengeste terrorparagraffer i dansk ret, straffelovens § 114, for at have medvirket til forsøg på terror.

Tre er forsvundet

Tre af mændene er sigtet in absentia (uden at være til stede i retten, red.). En af dem, en 32-årig dansk-tyrker, som ifølge Politikens oplysninger er tidligere straffet med mange års fængsel for at have planlagt et terrorangreb i en forgrening i en dansk terror-sag.

En anden af de sigtede in absentia, en 31-årig mand, har tidligere været internationalt efterlyst af politiet i en sag om drabsforsøg på en dansker. Han er i øvrigt tidligere af en libanesisk avis formodet omkommet i syriske kampe.

De tre sigtede in absentia, er angiveligt forsvundet, så politiet ikke har haft mulighed for at anholde og fremstille dem i grundlovsforhør.

Ifølge sigtelsen har de fem i perioden fra 2012 til 2017 købt hobbyfly og droner, samt komponenter hertil, gennem firmaer med navne som PF model, RC4U og BEVRT.

De sigtede købte ind hos både online-butikker og forretninger i Nordsjælland og København.

Den 18. november 2016 købte for eksempelvis en af de sigtede komponenter fra en butik i Nordsjælland, som han herefter overdrog til den 29-årige, som opbevarede tingene med henblik på at give dem videre til IS. Her var det tænkt at de skulle anvendes i kampen mod IS's modstandere i Syrien og Irak.

I tiden fra oktober 2013 til februar 2014 blev der foretaget særligt mange indkøb, ligesom mange af tingene blev købt hos webbutikken Hobbyking.

Der er nedlagt navneforbud i sagen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

Forsiden