Ligestillingsminister: Vold er mere end sår og blå mærker

Regeringen lægger op til at afsætte 47 millioner kroner over fire år til voldshandlingsplan i satspulje.

Danmark

Det er ikke altid til at få øje på, om nogen bliver udsat for psykisk vold. Men det er i den grad noget, der er brug for bliver opdaget.

Det mener ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

For selv om det ikke efterlader synlige rifter eller blå mærker, er psykisk vold mindst lige så slemt som fysisk vold, mener hun.

»Den fysiske vold har vi været meget opmærksomme på, fordi den er så nem at få øje på. Det er straks vanskeligere, når det drejer sig om psykisk vold«, siger hun.

Regeringen lægger samlet op til, at der afsættes 47 millioner kroner over fire år til en voldshandlingsplan i de kommende satspuljeforhandlinger.

Forslaget til handlingsplanen består af fire indsatsområder med 12 initiativer med fokus på nære relationer og skal finansieres gennem satspuljen.

I 2014 blev der afsat 36 millioner kroner over fire år til en voldshandlingsplan, men denne gang lægger regeringen op til at udvide fokus.

Ifølge ministeriet er psykisk vold den mest udsatte form for vold mellem partnere. 3,9 procent af kvinderne i Danmark og 1,2 procent af mændene har inden for en tidshorisont på et år oplevet psykisk vold fra en partner.

Psykisk vold er mere udbredt end fysisk vold

Derudover viser tallene, at 5,3 procent af danske børn er vokset op i familier, hvor der er registreret mindst én voldsepisode, inden barnet er fyldt otte år.

»Vi skal have en fast definition på, hvad psykisk vold er. Det drejer sig om trusler, ydmygende adfærd og social kontrol«.

»Det er rigtig vigtigt, at vi tager fat på det her område, fordi det er endnu mere udbredt end den fysiske vold«, siger Eva Kjer Hansen.

Formålet er dels at arbejde for, at børn og unge får information om psykisk vold og grænser. Men også fagpersoner, der er rundt om dem, skal klædes på til at spotte tilfælde af psykisk vold.

Handlingsplanen forventes også at blive suppleret med initiativer, der ikke er en del af satspuljen.

I det nye folketingsår vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremsætte et lovforslag, der skal give psykisk vold sin egen bestemmelse i straffeloven, fortæller Eva Kjer Hansen.

I forbindelse med det arbejde vil man også formulere en mere klar definition på, hvad psykisk vold er, lyder det ifølge ministeren.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce