Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Klima­bedraget

Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Jakob Scharf da han forlod stillingen som chef for PET i 2013.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarer for tidligere PET-chef: Jacob Scharfs udtalelser udgør ingen konkret fare

Anklagemyndighedens forestilling om, hvad der må røbes om PET's arbejde, er alt for højhalset, mener advokat.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Både statens sikkerhed og vigtige alliancer med udenlandske myndigheder kan være i fare, hvis nuværende og tidligere ansatte i Politiets Efterretningstjeneste (PET) ikke passer på.

Ikke desto mindre er det slet ikke sådan, at de intet må sige om deres virke.

Det synspunkt præsenterer advokat Lars Kjeldsen onsdag i Københavns Byret. Her er hans opgave at forsvare den tidligere PET-chef Jakob Scharf, der er tiltalt for omfattende anklager om brud på tavshedspligten.

»Det er anklagemyndighedens opfattelse, at hvis man arbejder i PET, skal man tie stille om alt operativt. Jeg har en anden opfattelse«, siger advokaten.

»Det er slet ikke sådan, at vi mener, at sluserne skal åbnes op. Man skal være forsigtig, og man skal være påpasselig. Vi mener bare godt, at man må sige noget«, lyder det videre.

Sagen mod Scharf er en konsekvens af hans medvirken i bogen 'Syv år for PET'. Ikke mindre end 28 steder i bogen er det anklagemyndighedens opfattelse, at den tidligere PET-chef på forskellig vis har krydset den kriminelle kridtstreg.

For eksempel skulle Scharf have holdt mund om, hvordan en 'excentrisk sikkerhedschef' - sådan omtales han i bogen - fra en af golfstaterne trak Scharf med ud i et baglokale, hvor kvælerslanger i terrarier blev fodret med levende mus.

Ifølge anklagemyndigheden er den beretning en videregivelse af 'fortrolige oplysninger om PET's samarbejdspartnere', hedder det i anklageskriftet.

Andre passager i bogen drejer sig om konkrete metoder, som bruges i efterforskningen, eller hvordan PET i det hele taget agerer. Det gælder blandt andet, hvad PET skal spille på, når man forsøger at rekruttere ekstremister.

Men ifølge advokat Lars Kjeldsen er anklagerne alt for abstrakte. Efter hans opfattelse skal det i langt højere grad kunne sandsynliggøres, at udtalelserne faktisk har forvoldt skade, eller at de som minimum kan betegnes som sensitive.

»Jeg er ikke enig i, at det til domfældelse er nok at påpege, at der er en eller anden fjerntliggende risiko for rigets sikkerhed, fordi Jakob Scharf har sagt sådan eller sådan. Der skal noget mere håndfast på bordet«, siger advokaten.

Står det til anklagemyndigheden, skal Jakob Scharf idømmes fængsel for sine påståede brud på tavshedspligten.

Onsdagens retsmøde er sagens andet. I alt har Københavns Byret afsat 15 dage til sagen. Dommen ventes 28. november.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden