Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prominente navne markerer 75-året for redning af danske jøder

Kronprins Frederik, statsminister Lars Løkke Rasmussen og Israels præsident deltager i markeringen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er i år 75 år siden, at over 7000 danske jøder blev reddet fra nazisternes forfølgelse og bragt til Sverige.

Den begivenhed markeres torsdag.

Statsministeriet, Gilleleje Kirke og Gribskov Kommune er værter for en mindehøjtidelighed i den forbindelse. Det Jødiske Samfund i København har også en markering.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kronprins Frederik og Israels præsident, Reuven Rivlin, er blandt deltagerne.

»Vi må aldrig glemme de uhyrligheder, der fandt sted under Anden Verdenskrig«, har Løkke tidligere udtalt i en pressemeddelelse.

»Redningen af de danske jøder er en central del af vores fælles historie. Det er vigtigt, at vi mindes og lærer af fortiden«.

Også Søren Espersen (DF), der er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, deltager i markeringen.

»Danmark har et specielt image i forhold til redningsaktionerne for jøderne i 1943. Det er noget, vi er berømt for i hele verden, specielt i Israel og i USA«, siger Espersen.

En mindehøjtideligheden vil finde sted i Gilleleje Kirke om formiddagen. Rivlin og repræsentanter fra Det Jødiske Samfund i Danmark er blandt deltagerne.

Løkke og Rivlin vil inden da lægge en krans ved Gilleleje Havn. Det var herfra, at mange danske jøder blev sejlet til Sverige.

Torsdag aften taler Løkke ved Det Jødiske Samfund i Danmarks markering i synagogen i København.

»Det mod, som danske borgere udviste for 75 år siden, kan stadig røre mig den dag i dag«, siger Løkke.

»Vi skal bruge 75-året til at se hinanden i øjnene og huske på de centrale værdier, der er grundlaget for vores fælles civilisation«, siger han.

Formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen, takkede i sidste måned de personer, som hjalp danskerne dengang.

»De løb alle en stor risiko for deres eget og deres familiers liv ved at hjælpe os, der var blevet stemplet som uønskede af nazisterne, men som danskerne betragtede som medborgere og en naturlig del af Danmark, sagde han i en pressemeddelelse.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden