0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

PET-chef i retten kan ikke forklare, hvor PET overså politiets egen artikel om terrorsag

En centerchef i PET afhøres i sagen mod Jakob Scharf. Tavshedspligt hindrer ham i at svare på spørgsmål.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Tidligere PET-chef Jakob Scharf er tiltalt for at have brudt sin tavbshedspligt i journalist og forfatter Morten Skjoldagers bog 'Syv år for PET'

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sætning for sætning har Politiets Efterretningstjeneste forsøgt at finde potentielt skadelige og hemmelige oplysninger i den tidligere chefs omdiskuterede bog 'Syv år for PET'.

Arbejdet har været meget omfattende, får man indtryk af onsdag i Københavns Byret, som afvikler endnu et retsmøde i straffesagen mod Jakob Scharf.

Men hvor grundigt er arbejdet egentlig?

Under en afhøring af centerchef Henrik Pass fra PET hæfter Jakob Scharfs forsvarer sig ved et bemærkelsesværdigt kiks i PET's undersøgelse, som danner grundlag for anklagemyndighedens beslutning om tiltalen.

PET opdagede simpelthen ikke, at en politiassistent i en artikel i årbogen Nordisk Kriminalreportage i mange detaljer har beskrevet en sag om et forpurret attentat på Jyllands-Posten i København. Sagen hedder Operation Constant.

Årbogen er udgivet inden 'Syv år for PET', hvor Scharf anklages for at have brudt sin tavshedspligt ved at blandt andet at omtale detaljer netop i Operation Constant.

»Er der en forklaring på, hvorfor I ikke fandt den her«, vil advokat Lars Kjeldsen vide.

»Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor den ikke er dukket op. Det kan være, at de ikke har haft adgang til det pågældende tidsskrift«, siger centerchef Henrik Pass.

Han henviser til de ansatte, som er særligt trænet i at søge i åbne kilder, og som PET's juridiske afdeling bestilte til at afdække, om oplysningerne i Scharfs bog tidligere havde været fremme offentligt.

»Er det fordi, man kun søger på internettet«, spørger advokaten.

»Det skal jeg ikke kunne sige«, svarer Henrik Pass.

Tavshedspligt i vejen for svar

Først efter Radio24Syvs omtale af politimandens artikel er den også blevet til en sag. PET har meldt ham til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Scharfs bog handler om en etbenet bombemand, masseovervågning og mange andre forhold.

Vurderingen af mulige problemer har Henrik Pass og to andre centerchefer hos PET stået for. Hver en passage er blevet vendt. De har blandt andet læst domme og retsbøger om de sager, der har været for retten. Hvad PET selv tidligere har oplyst offentligt, og om der er af klassificerede oplysninger.

I bogen skriver Scharf om Vollsmose-sagen, at nogle af de tiltaltes venner havde planer om at udføre et angreb i forbindelse med retssagen. De ville hente våben og bringe dem med sig ind i landsretten, men PET stoppede bilen og hindrede dermed angrebet.

Hermed har Scharf - vurderer såvel PET som anklagemyndigheden - røbet en stribe hemmeligheder. Om PET's operationer, arbejdsmetoder, kildearbejde og andres private forhold.

Om dette og mange andre forhold kan centerchef Henrik Pass dog ikke svare på, hvad der præcist er galt.

»Det kan jeg ikke af hensyn til min tavshedspligt«, siger han flere gange under afhøringen.

Den tiltalte selv afhøres for første gang onsdag.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts