Arkivtegning: Mette Dreyer/POLITIKEN

Danmark

Overblik: Her står Britta Nielsen-sagen lige nu

Sagens hovedperson er anholdt i Sydafrika. Hun er sigtet i den store svindel-sag med satspuljemidler. Læs her, hvor sagen står lige nu.

Danmark

Opdateret 9. november:

Det trak store overskrifter, da det i begyndelsen af oktober kom frem, at en afdelingsleder i Socialstyrelsen havde begået svindel for 111 millioner.

Hovedmistænkt er den 64-årige Britta Nielsen, som var ansat i styrelsen i 40 år.

Hun skal angiveligt have begået et trecifret millionunderslæb fra statens satspulje igennem en længere årrække. Pengene i Satspuljen er afsat til projekter, som skal hjælpe samfundets mest udsatte.

Her er, hvor sagen står lige nu:

1. Britta Nielsen kommer hjem

8. november besluttede en dommer i Johannesburg i Sydafrika, at løslade Britta Nielsen, så hun kunne tage frivilligt hjem til retsforfølgelse i Danmark. Hun ventes at lande i Danmark 9. november. Når hun lander vil hun blive anholdt og skal da stilles for en dommer inden for 24 timer.

Britta Nielsen blev anholdt 5. november omkring klokken halv seks om morgen, det oplyser Anklagemyndigheden.

Hun har ellers været forsvundet siden medio august, hvor hun meldte sig syg fra sit arbejde i Socialstyrelsen, indtil hun blev skriftligt bortvist fra sit arbejde den 26. september.

Hun blev politianmeldt til Fyns politi den 25. september.

Ifølge Ekstra Bladet er Britta Nielsen indrejst i Johannesburg i Sydafrika den 23. september - altså to dage før hun blev politianmeldt.

Anholdelsen kommer efter Britta Nielsen blev efterlyst via Interpol under en såkaldt »rød kategori«, hvilket betyder, at hvis hun rejste fra en international lufthavn, ville hun automatisk dukke op i deres kontrolsystem.

Kategorien betød også, at de sydafrikanske myndigheder er blevet opfordret til at finde og anholde den svindelsigtede med henblik på udlevering og retsforfølgelse.

2. Hvor er pengene?

Der foregår et intensivt arbejde for Kammeradvokaten med at finde og beslaglægge aktiver, som tilhører eller har tilhørt Britta Nielsen.

Den 64-årige blev den 11. oktober erklæret konkurs ved Sø- og Handelsretten.

Hendes aktiver, herunder en ejendom i Hvidovre og en ødegård i Sverige, samt indestående på hendes bankkonti i Danske Bank røg denne dato ind under konkursboet.

Det er siden kommet frem, at Britta Nielsen har brugt penge på dyre biler og springheste. Ligesom hun også har investeret i to store jordlodder i Sydafrika, og ifølge Ekstra Bladet ejer et 200 kvadratmeter hus i samme område.

Den 17. oktober beslaglage kurator Boris Frederiksen en lejlighed i Hvidovre, som den 64-årige også har haft del i.

3. Yderligere tre sigtede

Foruden Britta Nielsen - som er mistænkt for at have begået underslæb for 111 millioner i Socialstyrelsen - er yderligere tre personer sigtet i sagen. De er alle tre sigtet for at have fået del i de forsvundne millioner. En af de tre personer - en mand - blev anholdt i Sydafrika 1. november.

Der er nedlagt navneforbud mod de tre personer i sagen. Så det er ikke muligt for Politiken at beskrive dem yderligere.

4. Ekstern undersøgelse i Socialministeriet

Slutteligt foregår der to eksterne undersøgelser på foranledning af Socialministeriet.

Både Kammeradvokaten og revisionsselskabet PwC skal foretage undersøgelser af svindelens omfang i ministeriet og Socialstyrelsen, samt undersøge om der eventuelt kan placeres et ansvar for miseren.

Undersøgelserne skal være færdige ultimo 2018.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce