Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsker: DSB har overhånden i konflikt med lokomotivførerne

Lokomotivførere har flere gange nedlagt arbejdet, men det er i strid med reglerne, vurderer forsker.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En strid om arbejdstid har flere gange i november givet forsinkelser og aflysninger hos DSB.

Lokomotivførerne er utilfredse med DSB's udspil til, hvordan planlægningen af deres arbejdstid skal se ud i fremtiden og har derfor nedlagt arbejdet flere gange.

Men det er i princippet i strid med reglerne at nedlægge arbejdet, og derfor står lokomotivførerne svagere i forhandlingerne med DSB.

Det vurderer Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

»Problemet for de ansatte er, at de ikke kan lave lovlige strejker, fordi konfliktretten kun gælder ved overenskomstforhandlinger og ikke ved lokalaftaler, som der her er tale om«.

»Så der skal findes en løsning ved forhandlingsbordet. Hvis man kun kan det, står arbejdsgiverne med de bedste kort«, siger Laust Høgedahl.

DSB og Dansk Jernbaneforbund mødes torsdag i Arbejdsretten. Retten skal tage stilling til, om de seneste arbejdsnedlæggelser har været lovlig.

Det kan ifølge Laust Høgedahl ende med, at de lokomotivførere, der har forladt deres pind, får en bøde på 30-40 kroner per time.

Men Dansk Jernbaneforbund mener også, at DSB har overtrådt reglerne, fordi ansatte onsdag blev frataget adgangskort og bedt om at forlade arbejdspladsen, og det vil forbundet også have retten til at vurdere.

Spår flere forstyrrelser for passagererne

Konflikten hænger sammen med, at DSB har meldt sig ind i den private arbejdsgiverorganisation Dansk Industri.

Derfor er ansatte kommet over på en privat overenskomst. I den forbindelse skal der forhandles en række lokalaftaler på plads.

Striden kredser især om, hvor stor indflydelse de ansatte fremover skal have på planlægningen af arbejdstiden.

Derudover er udspillet, at nogle af lokomotivførernes friweekender fremover kan ligge fredag-lørdag eller søndag-mandag.

DSB vil desuden have, at de ansatte i første omgang bliver vagtsat i tidsintervaller og senest fem dage før får deres helt præcise arbejdstid at vide.

»Det virker det til, at det er kommet bag på Dansk Jernbaneforbund, at der set med lønmodtagernes øjne bliver lavet en række forringelser«, siger Laust Høgedahl.

Han spår, at der kan være flere forstyrrelser af togtrafikken i løbet af den kommende tid.

»Det er nogle svære og principielle ting, der bliver forhandlet om. Men det bliver næppe store strejker, fordi det er ulovligt, men nok nærmere spredte arbejdsnedlæggelser«, siger han.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden