Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Indre bys smukkeste frokostrestaurant har åbent døgnet rundt - og er helt gratis. Husk høflig selvafrydning.
Foto: Per Munch

Indre bys smukkeste frokostrestaurant har åbent døgnet rundt - og er helt gratis. Husk høflig selvafrydning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anden halvleg: Jo, der findes sådan en ting som en gratis frokost

Jeg blev inviteret ud den anden dag. Af mig selv. Det var både godt og billigt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En rose så jeg skyde. Op af den frosne jord. (Tysk fra 1600-tallet)

På engelsk siger man, at der ikke findes en gratis frokost. At der altid er et gustent overlæg. Det passer ikke, når man selv er den glade giver.

Det var i begyndelsen af december. Solen havde taget sig gevaldigt sammen og sendte få, men livgivende fotoner af sted i en lav vinkel, og jeg havde madpakke med. Så jeg slog sørme ud med armen og inviterede mig selv på frokost i Ørstedsparken, 300 meter fra vores redaktion. Man skal være god ved sig selv op til jul.

Det eneste underlige var, hvorfor jeg ikke gør det hver dag?


At sidde på en grøn københavnerbænk med udsigt over en spejlblank sø er paradisisk. Selv om fingrene hurtigt bliver lidt stive, kan jeg mærke, blodet ruller raskt. Og man kan sagtens spise leverpostej med handsker på, når først den er pakket ud.

Lad isbjørnene danse

Tænk på isbjørnen i Zoo i København. Efter 20 år uden en eneste fødsel i den golde isbjørnegrotte, hvor det tonstunge landpattedyr levede i en psykosecentrifuge, er Lynn netop blevet mor efter at være flyttet i nye omgivelser.

Uden at være ekspert på dyreadfærd tør jeg godt vove egen hårpragt på, at det må være det her Arktisk Ring-halløj, der har tændt gløden i de pelsklædte lænder. At de nye lækre rammer, hvor isbjørnene kan strække ud og jage mad og en partner, betyder uendeligt meget for livskvalitet. Og giver mod på at føre arten videre.


Sådan tænker jeg, mens jeg mærker livsmodet dunke i mig, selv om jeg ikke som sådan får lyst til at parre mig.

Lunken centeroplevelse

Og det er bestemt mere livgivende, end da jeg første søndag i advent finder mig selv på centertorvet i Field’s, hvor Motor Mille fra DR’s Ramasjang med fartbriller og smart pailletnissedragt laver sig en solid biindtægt ved at pacificere de kommende generationer.

Jeg trækker væk fra det store PA-anlæg op ad rulletrappen op til et bord på niveau 2, food court, hvor man kan få mad fra hele verden. Det eneste, man ikke finder, er noget så topeksotisk som et sted at spise en madpakke. Eller hvor man kan fylde sin vanddunk, for på alle toiletterne er vandet programmeret til at være pislunkent.


Jeg ved jo godt, at vi lever i et vækstsamfund, og at ingen kan lave business på koldtvandshaner og omgivelser, hvor der er rart at være, uden at de kommer og vifter en om næsen med dankortlæseren. For selv legepladserne i Field’s sælges på timebasis hos Bounce, men så er det til gengæld også langt sjovere end noget, man selv kan finde på.

Men når jeg sidder på min bænk i Ørstedsparken, tænker jeg, at det alligevel er sært, at vi har købt ideen om plastikkortet som den magiske nøgle i en grad, så vi nærmest har mistet evnen til at fylde en drikkedunk og smøre en madpakke.

Så det nærmest er blevet utrygt at sidde på en bænk i Ørstedsparken og spise. Det er noget, marginaliserede mennesker gør. Jeg krøller mit madpapir sammen og går min vej og tænker, at det vil jeg gøre igen. Men selvfølgelig ikke så tit, at jeg ryger ind i et zoneforbud.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden