0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kina-besøg: Politiet flyttede Falun Gong om i sidegade

Olsen Banden-film, hvor politileder vil gemme demonstranter, nævnes under afhøring i Tibetkommissionen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Medlemmer af en religiøs bevægelse blev gemt af vejen af politiet ved flere lejligheder under et kinesisk besøg i 2002.

Det bekræftes af to pensionerede vicepolitiinspektører under en afhøring tirsdag i Tibetkommissionen.

Demonstranter fra Falun Gong, som forfølges af det kinesiske regime, blev på Amager flyttet væk fra en stor gade og om i en park, og på Christianshavn sørgede betjente for, at tre demonstranter blev gennet om i en sidegade.

Årsagen til indgrebet var, at politiet efterkom de besøgendes ønske om ikke at se demonstranter.

Et af emnerne ved tirsdagens afhøring drejer sig om, hvordan ideen om at gribe ind mod folks ytringsfrihed og forsamlingsfrihed mon opstod hos Københavns Politi.

Dette tema er ikke bare aktuelt nu. Også for mange år siden gik snakken om netop det blandt de politiledere, der sad i den såkaldte kommandostation, under kinesiske besøg, oplyser Gunnar Sallov. Han gik på pension i 2005.

»Vi var godt klar over, at det formentlig var regeringen, der havde bedt om, at kineserne fik lov at afholde deres besøg så let og smertefrit som muligt«, siger han.

Men det var ikke noget, der stod sort på hvidt. Betjentene holdt sig til det oplæg, som deres øverste leder, chefpolitiinspektør Kai Vittrup, var kommet med, lyder det.

»Vi forsøger at stille demonstranterne, så de bliver set så lidt som muligt af kineserne«, siger Gunnar Sallov. Han havde en central rolle som operationsleder i kommandostationen i 2002.

Vicepolitiinspektør: Ordre kom helt oppe fra

Også en anden forhenværende leder af kommandostationen, Allan Christensen, kredser om, hvor ordren kom fra.

»Hvor højt op gik det«, vil udspørgeren, advokat Jakob Lund Poulsen, vide.

»Hele vejen op«, siger den tidligere vicepolitiinspektør. Han er overbevist om, at politidirektøren og Rigspolitiet var orienteret om indgrebene.

Han finder det i øvrigt ulogisk, at politiet af egen drift skulle have fundet på det.

»Det har været underforstået i mange år«, siger han og henleder desuden med et smil Tibetkommissionens opmærksomhed på en af Olsen Banden-filmene.

Her er også en scene, hvor en politileder vil gemme demonstranter væk af hensyn til vigtige gæster fra Kina.

»Der er altid en lille snert i Olsen Banden-filmene, der rammer virkeligheden«, siger han.

Kommissionen blev gennedsat i sommer. Over to dage er flere blevet afhørt. Men der kan ventes yderligere afhøringer næste år, meddeler Tuk Bagger, der er kommissionens formand.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden