Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste


  Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
Foto: Jens Dresling

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pape er tryg efter notat om FN-erklæring

Modsat sin udlændingeordfører afviser den konservative formand, at de konservative kommer til at indtage en form for dissens internt i regeringen om omstridt FN-erklæring.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nok har den konservative udlændingeordfører, Naser Khader, de seneste uger talt dunder om FN’s kommende migrationserklæring. Og nok har justitsminister og K-formand Søren Pape Poulsen rost Khader for at rejse debatten.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan sove trygt om natten.

De konservative kommer ikke til at indtage en form for dissens i forhold til regeringens opbakning til erklæringen. Og med det juridiske notat, regeringen har lavet om erklæringen, er der ikke længere grund til bekymring.

Sådan lyder det fra Søren Pape Poulsen, efter at Naser Khader så sent som onsdag eftermiddag under en debat i Folketingssalen gentog sin bekymring for erklæringens eventuelle betydning for dansk politik.

Det er ikke noget sololøb, jeg kører

»Jeg har meget respekt for, at han rejser nogle bekymringer«, forklarer Pape om partifællen, men henviser til regeringens juridiske notat om erklæringen, »som sådan set gør det klart, at det er en ikke juridisk bindende aftale«.

Norsk dissens

At Khader ikke ser det helt på samme måde, kom frem i Politiken onsdag, hvor han trods det samme juridiske notat antydede, at de konservative måske kan komme til at tage en form for dissens internt i regeringen - efter norsk forbillede, hvor regeringspartiet Fremskridtspartiet netop har gjort dette i forbindelse med Norges tilslutning.

Søren Pape Poulsen, kunne dit parti komme til at lave en form for dissens ala Fremskridtspartiet i Norge, som også sidder i regering?

»Nej, det kan ikke komme til at ske«.Er du betrygget af det juridiske notat, der er kommet – at der er ingen farer ved det her?

»Ja, det er jeg betrygget af. Jeg ser ikke, som den juridiske forklaring er, at vi står i nogen fare«.

Men sådan må man jo forstå Naser – han er ikke betrygget efter at have læst den?

»Næ, men det må han vel også godt ikke være«, svarer justitsministeren og tilføjer:

»Der er ikke noget unaturligt i at have nogle bekymringer om, hvad kan det være, før man har det helt oplyst. Jeg siger så bare, at jeg tager det sådan set ret roligt, fordi vi har fået en klar juridisk garanti, som vi har set nu her, og så er vi ved at lave en stemmeforklaring«.

Den omtalte stemmeforklaring er en tekst, som den danske regering arbejder på at blive enige om med en række andre lande. Den skal præcisere den danske regerings fortolkning af erklæringen. Hvad dens ordlyd bliver, vides endnu ikke, men ifølge Khader er dens indhold afgørende for hans syn på dansk tilslutning.

»Aftalen er, at vi i regeringspartierne skal se forbeholdspapiret, når det er på plads«, siger han og tilføjer:

»Jeg har haft det oppe i gruppen flere gange. Den konservative gruppe deler min skepsis, og vi har leveret vores spørgsmål til regeringen, så man har diskuteret internt i regeringen. Så det er ikke noget sololøb, jeg kører«.

Uvished om ministerrepræsentant

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) var onsdag kaldt i Folketingssalen af Dansk Folkeparti for at svare på spørgsmål om erklæringen. DF er - på linje med Khader - bekymret for, om erklæringen vil kunne påvirke dansk udlændingepolitik, hvilket statsministeren blankt afviste.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den ændrer ikke et komma i dansk udlændingepolitik«, lød det fra Løkke, uden at DF blev overbevist af den grund.

Hvem der kommer til at præsentere Danmark i Marrakech i næste uge, når FN-erklæringen skal fejres, er endnu uvist. Tidligere i denne uge afviste såvel Inger Støjberg som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), at de skulle derned. De to synes ellers umiddelbart at være de mest oplagte.

Men der kommer en minister afsted, fastslog Løkke i folketingssalen.

»Selvfølgelig deltager Danmark i konferencen i Marrakech, og vi deltager på ministerniveau«, lød det fra statsministren, der åbnede for, at eventuel selv kan gøre det:

»Jeg har ikke taget stilling til, hvilken minister der deltager, eller om jeg eventuelt selv gør det«.

Adspurgt, om han ikke kunne tage til Marrakech, melder Søren Pape Poulsen også hus forbi.

»Det kunne jeg godt, men nu skal jeg bare noget andet – det er jo heller ikke mit område, så det ville lidt mærkeligt, at jeg stod dernede«.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden