Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forskere vil se på afsmeltning af Grønlands største gletsjer

Danske forskningsinstitutter vil undersøge gletsjers påvirkning af de globale havstigninger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlands største gletsjer, Jakobshavn Isbræ, bidrager til næsten tre procent af klodens nutidige havstigninger, og nu vil forskere vide endnu mere om den enorme gletsjers afsmeltning.

Det vil ske gennem et nyt forskningsprojekt, der snart bliver udført af Danmarks Tekniske Institut (DTU) og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

Forskningsprojektet har fået bevilget 5,8 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond.

Leder af forskningsprojektet William Colgan siger til GEUS hjemmeside, at man både vil undersøge gletsjerens udvikling siden 1900 og lave nye målinger.

»Afsmeltning og kælving af isbjerge sker naturligt og har altid fundet sted. Derfor vil vi finde ud af, hvordan det har udviklet sig gennem tiden, for at se hvordan gletsjerens bidrag til havstigninger ændrer sig«, siger han.

Netop viden om afsmeltningen har været efterspurgt af FN's klimapanel, så man bedre kan forudse fremtidige havstigninger.

Forskerne håber at få indblik i, hvor meget afsmeltningen fra gletsjeren er taget til med den globale opvarmning.

»Forståelse af havniveaustigninger, og hvordan det vil opføre sig i fremtiden, er virkelig vigtigt for at planlægge og tilpasse sig klimaforandringerne«, siger William Colgan i en video fra GEUS.

En ny rapport fra 6. december af tidsskriftet Nature advarer om, at isen i Grønland smelter i et tempo, der er 'uset' i de seneste mange hundrede år.

Rapporten siger også, at smeltet is fra Grønland er den primære årsag til stigende vandstande. Forskere forudser, at det vil resultere i massive oversvømmelser af kystbyer i hele verden de næste årtier.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden