Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V).
Foto: Jens Dresling

Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højesteretsdom giver udlændinge på tålt ophold friere rammer

En dom fra sidste år har stor betydning for folk på tålt ophold. 16 har fået opholdspligten ophævet, og ifølge Støjberg kan selv alvorlig kriminalitet som udgangspunkt ikke tale afgørende for at opretholde opholdspligt i mere end ca. 4 år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden januar sidste år har foreløbig 16 udlændinge på tålt ophold fået ophævet deres opholdspligt, så de ikke længere behøver overnatte i eksempelvis udrejsecentret Kærshovedgård. I stedet kan de nøjes med at melde sig med forskellige tidsintervaller enten telefonisk eller fysisk på centre eller hos politiet.

Samtidig har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i et brev, Politiken har set, lagt op til en hyppigere revurdering af, om andre personer på tålt ophold skal have ophævet deres opholdspligt.

Begge dele er en direkte konsekvens af en højesteretsdom, der i januar 2017 fastslog, at en specifik person på tålt ophold ikke længere skulle være underlagt opholdspligt. Ganske enkelt fordi domstolen ud fra menneskerettighederne fandt det uproportionalt i forhold til bevægelsesfriheden at opretholde det for vedkommende – på trods af at han havde en fængselsdom på 8 år bag sig.

Den socialdemokratiske udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, ser forslaget om hyppigere revurdering af opholdspligt som en lempelse.

»Det er klart, at jo flere gange man vurderer, om man kan opretholde opholdspligten, jo større risiko er der for, at den bliver ophævet«, siger han, der mener, at det aspekt mangler i debatten om personer på tålt ophold.

Netop den gruppe har regeringen for nylig endnu en gang bebudet skærpelser over for, blandt andet ved at de skal placeres på øen Lindholm. Men, indskyder Tesfaye:

»Bundlinjen er jo, at hvis bare man venter længe nok, får man ophævet sin pligt til at være på disse centre. Bag hele denne kæmpe debat om øde øer er det stadig flere, der får ophævet deres opholdspligt«.

Regeringspartierne samt S og DF aftalte i 2016 en række stramninger for personer på tålt ophold. Men i september i år skrev Støjberg til partierne bag stramningerne, at det på baggrund af dommen fra januar 2017 må »antages, at selv alvorlig kriminalitet som udgangspunkt ikke kan tale afgørende for, at man opretholder opholdspligten i mere end ca. 4 år«.

Dette er også årsagen til, at hun tidligere på året foreslog kredsen af partier, at der skulle være halvårlige revurderinger af de enkelte sager allerede efter 3 år med opholdspligt, selv om partierne i 2016 var blevet enige om, at det først skulle være efter 5 år med opholdspligt. Siden er forslaget justeret en smule, så hun har lagt op til, at det skal ske efter de omtalte 4 år.

Støjberg i 2017: Ingen ændringer for nogen

At højesteretsdommen overhovedet har haft indflydelse på yderligere 15 personers opholdspligt, og at Støjberg anerkender en generel effekt af dommen, kan måske synes overraskende, når man spoler tiden tilbage.

Da ministeren i januar 2017 kommenterede dommen fra Højesteret, understregede hun nemlig, at den efter hendes opfattelse ikke ville få betydning for andre.

»Der bliver ikke ændret på reglerne på grund af denne dom. Tværtimod understreger dommen, at vi har fuldstændig ret til at have det regime, som vi har nu: at man skal opholde sig og melde sig et bestemt sted«, sagde hun til TV 2 og tilføjede:

»Jeg forventer bestemt ikke, at der bliver ændrede forhold for nogen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er der altså siden blevet for en del af dem, og DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, kalder derfor dommen fra januar 2017 »en ærgerlig dom«. Han er dog ikke overrasket over, at den har fået betydning for andre, så længe et flertal i Folketinget mener, at Danmark skal efterleve Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Han så gerne perioden med opholdspligt så lang som muligt, men erkender, at det ikke er tilfældet.

»Det er jo konsekvensen af dommen. Og det er konsekvensen af, at alle andre partier end Dansk Folkeparti synes, at det er vigtigere at tage hensyn til de her dybt kriminelle udlændinge«, siger han.

Politiken har forgæves bedt om et interview med Støjberg, der i stedet har sendt en skriftlig kommentar.

»Som jeg sagde, dengang dommen faldt i januar 2017, så har dommen ikke betydning for, at vi fortsat kan opretholde det regime, vi har nu, hvor udlændinge på tålt ophold er underlagt forskellige kontrolforpligtelser, for at vi kan holde bedst muligt styr på, hvor de befinder sig«, lyder det blandt andet.

Hun forholder sig dog ikke til sine egne tidligere ord om, at »selv alvorlig kriminalitet som udgangspunkt ikke kan tale afgørende for, at man opretholder opholdspligten i mere end ca. 4 år«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden