Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Keld Hansen viste i sommer Politiken rundt på det areal, hvor Søndervig Feriepark skal bygges.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lalandia 3 skal ligge på den jyske vestkyst

En politisk aftale om sommerhusgrunde har ryddet vejen for, at Nordens største badeland og flere hundrede feriehuse kan bygges i Søndervig. Badelandet skal drives af samme selskab som de to andre Lalandiaer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Om tre år kan Nordeuropas største badeland, Lalandia 3, slå dørene op for publikum i Søndervig ved Vesterhavet, hvis den nærmere planlægning forløber, som idémanden bag projektet, Søndervigs lokale matador Keld Hansen, og hans finansielle parter, Parken Sport & Entertainment, håber.

Badelandet er en del af projektet Søndervig Feriepark, som Keld Hansen har arbejdet med i mange år, og som også omfatter ferieboliger. Han har brugt 15-18 millioner kroner på projektet, blandt andet til opkøb af jord og til de 48 huse, der allerede er bygget i området på dispensation.

Keld Hansen er meget glad for, at ferieparken omsider ser ud til at blive en realitet. Den sidste store hurdle forsvandt 19. december, da de politiske partier bag en aftale fra 2016 efter et årelangt tovtrækkeri omsider blev enige om udlægning af nye sommerhusgrunde rundtomkring i landet.

Tålmodighed belønnes

»Vi har knoklet for sagen i 12 år, men tålmodighed belønnes nogle gange«, siger Keld Hansen. Han ejer Søndervigs eneste dagligvarebutik, et Meny-supermarked, og 60-70 procent af de bygninger, der rummer de andre forretninger i Søndervig.

Søndervig Feriepark er et projekt til omkring en milliard kroner. Keld Hansen regner med selv at stille med en fjerdedel. Parken Sport & Entertainment driver de to eksisterende Lalandiaer i Rødby og Billund.

Det har i længere tid været kendt, at selskabet var interesseret i at etablere et Lalandia 3 i Danmark, men engagementet i projektet i Søndervig, blot 80 kilometer fra Lalandia i Billund, blev først offentliggjort, da det stod klart, at projektet kunne gennemføres.

»Vi kunne ikke finde en bedre partner. De har ekspertisen på området og er rigtig dygtige«, siger Keld Hansen.

Projektet lægger op til et badeland på 20.000 kvadratmeter, der vil have plads til 2.500 gæster ad gangen.

Den politiske aftale betyder, at Ringkøbing-Skjern Kommune får lov at udlægge 486 nye sommerhusgrunde. De kommer alle til at ligge i Søndervig Feriepark.

I det oprindelige projekt fra 2008 med tilhørende lokalplan var der tale om ferielejligheder. Men ferielejligheder hører under hotelloven, så der skal betales moms af lejeindtægterne. Det skal der ikke, hvis der er tale om sommerhuse, og uden udsigt til en momsfri lejeindtægt ville det efter Keld Hansens vurdering være umuligt at sælges ferieboligerne.

Salget af sommerhuse skal være med til at finansiere badelandet, og Keld Hansen er ivrig efter at komme i gang.

»Jo før vi kan lave forsalg på husene, jo bedre er det. Tidspunktet er godt nu, renten er stadig o.k., du kan låne op til 75 procent som realkredit, og den skattefri bundgrænse for udlejning er lige blevet hævet til 40.000 kroner om året«, siger Keld Hansen.

Køberne forventes at stille husene til rådighed for udlejning det meste af tiden, så de kan anvendes af besøgende i badelandet.

Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

De første huse i den kommende Søndervig Feriepark, her set fra et af de vandhuller, der indgår i projektområdet, blev bygget på dispensation for flere år siden.

Men der er stadig en del ting, der skal falde på plads. Den politiske aftale om nye sommerhusgrunde skal udmøntes i et landsplandirektiv. Keld Hansen regner med, at det kan være klar inden udgangen af 2019.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Desuden skal det lokale plangrundlag og en miljøvurdering på plads. Kommunen har hele tiden støttet projektet, og der findes en lokalplan og en miljøredegørelse fra 2008, men projektet har ændret sig en del siden da.

»Vi har et møde med kommunen 4. januar for at finde ud af, hvordan vi kan gribe det hele an, så vi kan lave en køreplan for det. Hvis alt går, som vi gerne vil have, kan der være mulighed for, at det hele står færdigt i efteråret 2021«, siger han.

Naturværdier mellem husene

Søndervig Feriepark skal bygges på et areal bag Søndervig by. Projektet vil tage en bid af den lokale golfbane. Den har i dag 27 huller, men vil i fremtiden kun have 18.

På og omkring golfbanen er der flere småsøer og anden beskyttet natur. Dermed vil ferieparken kunne leve op til et krav i den politiske aftale om flere sommerhusgrunde, mener Keld Hansen. Kravet er, at i nye, større sommerhusområder skal mindst 4 procent af arealet udlægges til offentligt tilgængelige, rekreative arealer med højt naturindhold.

Søndervig Feriepark er et af de ti kystprojekter, som i oktober 2015 fik tilladelse til at blive etableret tættere på kysten end de 300 meter, der er grænsen. Endnu er ingen af projekterne kommet i gang. De fleste mangler investorer, og to er stort set blevet opgivet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden