0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DMI advarer om farligt vejr: Det sydlige Danmark står over for voldsom stormflod

En stor bølge fra Østersøen er på vej mod det sydlige Danmark, hvor vandstanden kan stige voldsomt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kim Rune/Ritzau Scanpix
Foto: Kim Rune/Ritzau Scanpix

Her til morgen arbejdes der intens ved Assens Skibsværft for at sikre værftet mod den kommende oversvømmelse onsdag eftermiddag, hvor højvandet forventes at kulminere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stormen Alfrida har øget vandstanden kraftigt flere steder i landet, hvor også Beredskabsstyrelsen har været i arbejde. Mens vandstanden er ved at have toppet på det nordlige Fyn og Sjælland, står det sydlige Danmark nu for skud.

DMI har opgraderet sit varsel for Lolland, Falster, det sydlige Fyn og Lillebælt til det højest mulige: Kategori 3. Det dækker over 'meget farligt vejr'.

»Vi venter nu på, at vandet bevæger sig sydover, og at der kommer mere fra Østersøen. Det vil komme omkring Lolland, op forbi Sydfyn og ind i Lillebælt«, siger vagtchef ved DMI Klaus Larsen og fortsætter:

»Her forventer vi, at vandstanden kan stige med 1,5 meter, måske også helt op til 1,65 meter«.

Det er langt fra hverdagskost, at vandstanden stiger så kraftigt, forklarer vagtchefen:

»Det er det, vi kalder en '20-års hændelse'. Det vil sige noget, der ses omkring fem gange hvert århundrede«.

Bortblæst vand strømmer tilbage

Stormen Alfrida har blæst store mængder vand ind i Østersøen, og det begynder nu at strømme tilbage gennem de danske farvande. Det er det, der udløser den voldsomt stigende vandstand.

»Efter at DMI har opgraderet sit varsel, risikerer vi oversvømmelser nye steder. Så vi har kaldt folk og materiel over fra Bornholm. Og vi overvejer at flytte vores enhed i Thisted sydpå«.

»Vandet har været presset ind i Østersøen, og det er først nu, det strømmer tilbage igen. Og så virker de danske bælter som en flaskehals, og det giver en stor vandstandsstigning«, siger operativ chef ved Beredskabsstyrelsen Lars Høg Schou.

Mens det sydlige Danmark står for skud, er vandstanden ved 9-tiden ved at have toppet i det nordlige Sjælland og på det nordlige Fyn.

»Det er ved at være toppet i Roskilde Fjord, hvor vandstanden langsomt er på vej nedad. Den ligger dog stadig 1,45 meter over det normale.

»På den nordlige del af Fyn ligger vi omkring 1,5 meter ved Odense og lidt mindre på Nordfyn. Men det er også ved at være toppet«, siger Klaus Larsen.

DR skriver, at vandet enkelte steder i Roskilde er brudt igennem, men at beredskabet over en bred kam har vandmasserne under kontrol.

»Klokken syv ser det ud til, at de foranstaltninger, vi har lavet, har virket fint. Men der er steder, hvor der er lavet private foranstaltninger, som er brudt sammen«, siger Lars Robetje, beredskabsdirektør i Østsjællands Beredskab, til DR.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce