Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sagen mod den 20-årige SA er en ud af 1.004 sigtelser rejst mod unge, der har delt de samme videooptagelser på Facebook Messenger.
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN

Sagen mod den 20-årige SA er en ud af 1.004 sigtelser rejst mod unge, der har delt de samme videooptagelser på Facebook Messenger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højesteret dømmer 20-årig for deling af video uden samtykke

Højesteret har afsagt dom i den første prøvesag i stort sagskompleks om deling af videooptagelser. Ung mand skal også betale erstatning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højesteret har stadfæstet Landsrettens dom til en nu 20-årig mand, så han får 40 dages betinget fængsel med prøvetid på et år.

Højesteret har dog i modsætning til Landsretten afgjort, at den dømte skal betale den pige, der ses på videoerne, en erstatning på 10.000 kr, og at der også skal betales en erstatning på 2.000 til en af de unge mænd, der også ses nøgen på den ene videosekvens.

Landsretten havde henvist erstatningsspørgsmålet til civilt søgsmål.

Dokumentation:Læs Højesterets dom over den tiltalte

Den 20-årige SA har som den første i Operation Umbrella haft sin sag for landets øverste domstol. Ved retten i Lyngby og Østre Landsret var den 20-årige SA blevet dømt 40 dages betinget fængsel for at have delt to forskellige videooptagelser til 35 af sine venner på Facebook.

SA er en af de 1.004 hovedsageligt unge, der i midten af januar sidste år blev sigtet for at have delt videooptagelser med flere mindreårige fra Nordsjælland. Videoerne er af Red Barnet blevet karakteriseret som de værste krænkelser optaget på kamera i Danmark nogensinde, og de er delt 5.000 gange alene på Facebooks beskedtjeneste Messenger.

Dansk politi har på baggrund af en omfattende rapport med data fra Facebook rejst de 1.004 sigtelser. Af dem er ni prøvesager udvalgt til at tage vejen igennem retssystemet først, for at tegne en rettesnor for de mange resterende sager. 20-årige SA er den af de ni dømte i prøvesagerne, der har delt optagelserne til flest personer, og samtidig har han delt to af de i alt tre videosekvenser, der udgør Operation Umbrella.

De ni prøvesager har fået vidt forskellige udfald i by- og landsretterne. Med dommen på SA er fire blevet dømt betingede fængselsstraffe for at have delt børneporno. Fire er blevet idømt bødestraffe for blufærdighedskrænkelse, og en er blevet fuldkommen frikendt.

Anklagemyndigheden har afventet højesteretsdommen over SA, før de videre har villet tage stilling til, hvad der skal ske med resten af sagskomplekset.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden