Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Naturforening: Pesticidaftale sikrer renere vand i køkkener

Danmarks Naturfredningsforening mener, det er på tide, at politikerne får forbedret kvaliteten af drikkevand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er meget glædeligt, at et bredt flertal i Folketinget fredag har offentliggjort en aftale, der sikrer danskerne renere drikkevand.

Men det var også på høje tid, at politikerne lyttede til advarsler, så det fremover skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer.

Det mener præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

»Det her burde man have gjort for mange år siden. Så jeg er glad, men jeg vil også sige, at det var da på tide, at man gør det. For man har vidst i årevis, at der er en ekstremt stor risiko lige præcis rundt om vandboringerne«.

»Så det er på høje tid, men det ændrer ikke ved, at jeg rigtig gerne vil rose politikerne for at have lyttet, for at have lyttet til os og dybest set også den danske befolkning. Vi har målt på det, og vi kan se, at det optager danskerne i meget høj grad«, siger hun.

Danmarks Naturfredningsforening glæder sig ikke mindst over forbuddet mod at sprøjte nær boringsnære beskyttelsesområder. Desuden skal der screenes for flere stoffer i grundvandet.

»Det betyder noget for det vand, der kommer ud i køkkenerne hos den danske befolkning. Det betyder, at der udvaskes færre pesticider af mindre sprøjtegift til vores vand, og det vil beskytte drikkevandet ikke bare nu, men langt ind i fremtiden«.

»Vi kan igen og igen se, at der udvaskes stoffer, som vi slet ikke troede kunne ende dernede. Det skyldes, at beskyttelsen i årevis ikke har været god nok«.

Er der områder, hvor man kunne gøre mere end hidtil?

»Det her er et rigtigt vigtigt skridt i den rigtige retning. Men vi synes også, man skal begynde at kigge på de områder, hvorunder drikkevandet blandes«.

»Det kræver et kortlægningsarbejde. Det kræver, at man sætter noget arbejde i gang. Vi håber, at man vil gøre det - selvfølgelig også i samarbejde med landbruget«.

»Så vi er ikke endeligt i mål, men vi har taget det initiativ, der ubetinget er det vigtigste for at sikre drikkevandet en langt bedre beskyttelse«, siger Maria Reumert Gjerding.

Fredagens aftale er en tillægsaftale til Aftale om Pesticidstrategi 2017-2021, som alle Folketingets partier undtagen Alternativet og Enhedslisten er en del af.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden