Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.
Foto: Jens Dresling

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti kan sikre Løkke flertal for sundhedsreform: Det ser godt ud. Men vi har mindst to indsigelser

De overordnede linjer i regeringens forslag til en sundhedsreform får opbakning fra Dansk Folkeparti. Men støttepartiet har en række bekymringer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En udbredt skepsis over for regeringens forslag til en sundhedsreform i oppositionen efterlader Dansk Folkeparti som en afgørende faktor.

Og der er gode udsigter til, at regeringen og dens støtteparti inden for nogle måneder kan lande en politisk aftale, der medfører større forandringer i det danske sundhedsvæsen.

Sådan lyder vurderingen fra sundhedsordfører Liselott Blixt (DF). Hun stiller sig meget positivt over for det forslag til en sundhedsreform, som regeringen har præsenteret i dag.

»Vi er meget positive. Jeg kan ikke se, at der skulle være de store udfordringer«, siger hun.

Men...

Trods en tæt dialog om forslaget mellem sundhedsministeren og Dansk Folkeparti, så møder regeringens støtteparti op til forhandlingerne med en række egne forslag.

Ifølge Liselott Blixt tager dagens udspil fra regeringen ikke i tilstrækkelig grad hånd om situationen hos de praktiserende læger, der set med hendes øjne er overbebyrdede.

»Vi har set mange, der er holdt op, fordi de oplever et større pres«, siger hun.

Uden at ville gå i detaljer med sine egne forslag nvæner DF’eren, at det kan løses ved at se på de økonomiske rammer og muligheden for at ansætte flere ude i konsultationerne.

Dansk Folkeparti bakker op om, at de nuværende fem regioner med folkevalgte erstattes af en ny struktur, der har til formål at skabe bedre sammenhæng i behandlingsforløbene.

Men djævlen ligger i detaljen.

Liselott Blixt vil se meget nøje på hvilke opgaver, der overgår til kommunerne. Specialer som sklerose og epilepsi risikerer at miste kvalitet, hvis de flyttes ud, fremhæver hun.

»Der vil vi gerne have en løsning, som betyder, at det ikke bare bliver fragmenteret og splittet op, sådan at specialiseringen udgår«, siger Liselott Blixt.

Hedt DF-ønske opfyldt

Med forslaget til en sundhedsreformen får Dansk Folkeparti opfyldt ønsket om, at regionerne i deres nuværende form skal nedlægges. Det gælder ikke mindst de fem regionsråd med til sammen 205 folkevalgte, hvor DF aldrig har vundet stort fodfæste.

Dansk Folkeparti har om nogen kæmpet mod centralisering. Ifølge kritikere af den nye struktur så er det netop, hvad den her reform vil føre med sig. Har I også den bekymring?

»Det mener vi ikke. Vi har altid kæmpet for, at det var ministeren, der var ansvarlig. Det var faktisk noget af det vigtigste, sådan at man ikke kan kaste aben frem og tilbage hele tiden«, siger Liselott Blixt.

Men medfører den her struktur mere eller mindre centralisering set med Dansk Folkepartis øjne?

»Mindre. Vi mener, at vi decentraliserer, fordi vi kommer ud til den enkelte kommune«.

For ganske vist nedlægges regionsrådene. Men reformen indebærer også et forslag om 21 nye sundhedsfællesskaber, der skal ledes af en bestyrelse med blandt andre borgmestre og formænd for kommunale sundhedsudvalg, fremhæver Liselott Blixt.

Får sundhedsministeriet i København mere eller mindre magt med den nye struktur?

»Sundhedsministeren skal have mere ansvar«.

Men får sundhedsministeren også mere magt?

»Jeg tror, det er det samme, men et større ansvar«.

Medfører den nye struktur med forvaltninger uden direkte valg mere eller mindre demokrati?

»Jeg mener, det er det samme demokrati, her ligger det bare ude i kommunerne og hos folketingspolitikerne i stedet for«.

Får Dansk Folkeparti efter din opfattelse mere politisk indflydelse med den nye struktur?

»Det bliver det samme, tror jeg. Der bliver ikke nogen forskel«.

Ifølge regeringen er det de nuværende formænd for regionsrådene, der skal sidde i spidsen for de fem nye sundhedsforvaltninger. Er det en god ide?

»Ja, det synes jeg faktisk godt. De ved da, hvad der sker på området«.

Dansk Folkeparti har ingen regionsrådsformænd. Kan I leve med, at ingen af jeres folk kan gå efter at blive formænd for de fem nye sundhedsforvaltninger?

»Ja, det kan vi sagtens. Det er ikke posterne, vi kigger på. Vi kigger på, at patienterne skal have den bedste behandling«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden