En kinesisk pandahan, der skulle have været til Danmark som en gestus fra det kinesiske styre, må blive hjemme.
Hannen har nemlig vist sig at have dårlige evner til at forplante sig. Pandaen på billedet er en han men der er ikke tale om den panda der nu bliver fravalgt. (arkiv)
Foto: Mohd Rasfan/Ritzau Scanpix

En kinesisk pandahan, der skulle have været til Danmark som en gestus fra det kinesiske styre, må blive hjemme. Hannen har nemlig vist sig at have dårlige evner til at forplante sig. Pandaen på billedet er en han men der er ikke tale om den panda der nu bliver fravalgt. (arkiv)

Danmark

Pandahan med testikel-problemer skiftes ud med en aktiv artsfælle inden afrejse til København

Den ene halvdel af pandaparret, som Kina sender til Danmark, skiftes ud på grund af dårlig forplantningsevne.

Danmark

En kinesisk pandahan, der skulle have været til Danmark som en gestus fra det kinesiske styre, må blive hjemme.

Hannen har nemlig vist sig at have dårlige evner til at forplante sig.

Derfor bliver hanpandaen - på kinesernes anbefaling - erstattet af en anden han, der ikke har problemer med forplantningsevnen.

»Den han, vi oprindeligt havde fået stillet i udsigt, har vist sig at være ramt af kryptorkisme - eller sagt mere populært: Hans evner til at forplante sig er formentlig ikke gode«.

»Så kineserne har anbefalet os at få en anden han til København«, siger videnskabelig direktør Bengt Holst, Zoologisk Have i København.

Med kryptorkisme menes, at begge testikler ikke er faldet ned i pungen hos hannen.

Bengt Holst var før jul i Shanghai for at se den pandahan, som kineserne i stedet vil udlåne til Danmark.

»Han er en aktiv bjørn, og han klatrer meget. Det passer rigtig fint til den hun, han skal danne par med i København«, siger Bengt Holst.

Skal lære hinandens dufte at kende

Den nye pandahan har navnet 'Xing Er', og han skal danne par med hunnen 'Mao Sun'. De befinder sig begge på Chengdu Panda Base, hvor de er ved at lære hinandens dufte og adfærd at kende.

Pandaparret ventes til København i løbet af foråret. Et nyt pandaanlæg er ved at blive gjort klar til at modtage parret.

Flere dyrepassere fra Zoologisk Have har været på studieture i Kina for at se pandaer og lære mere om det bambusspisende dyr i bjørnefamilien.

»Selv om det nu er en anden han, der kommer, har det bestemt ikke været forgæves. Hovedformålet har været at lære at have med pandaer at gøre«, siger Bengt Holst.

Der er kun få pandaer i zoologiske haver i Europa, og Bengt Holst håber på, at det kommende pandapar i København får pandababyer, måske allerede i 2020.

Kineserne bevarer dog ejerskabet til både forældre og eventuelle unger.

Det var dronning Margrethe, der under et statsbesøg i 2014 aftalte med kineserne, at Danmark skulle låne to pandaer.

I maj 2017 blev aftalen formelt underskrevet i Kina under overværelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Kina har siden 1950'erne brugt pandaer som et diplomatisk værktøj til at knytte vestlige lande tættere til sig.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce