Nuværende PET-chef, Finn Borch Andersen. Den nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste har sammen med Kammeradvokaten gransket dagens dom og har valgt at anke den.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen (arkivfoto)

Nuværende PET-chef, Finn Borch Andersen. Den nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste har sammen med Kammeradvokaten gransket dagens dom og har valgt at anke den.

Danmark

PET anker dom i forbudssag mod Politiken

Ifølge sikkerhedstjenesten er dommen mod JP/Politikens Hus og chefredaktør Christian Jensen for lav til at få en præventiv effekt.

Danmark

Politiets Efterretningstjeneste havde krævet en bøde på mindst 15 millioner kroner til JP/Politikens Hus og 4 måneders fængsel til Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen.

Nu endte dommen for at have trykt den omstridte bog ’Syv år for PET’ i strid med et fogedforbud i stedet med en bøde på 100.000 kroner til medievirksomheden og 50.000 kroner til chefredaktøren.

Det får nu PET til at anke dommen til landsretten. I en skriftlig kommentar skriver tjenesten:

»PET er tilfreds med, at JP/Politikens Hus A/S og chefredaktør Christian Jensen er blevet dømt for overtrædelse af det forbud, som Københavns Byret nedlagde den 8. oktober 2016, og at det således er slået fast, at når domstolene nedlægger et forbud, skal det naturligvis respekteres«.

Men videre hedder det i meddelelsen:

»PET har sammen med Kammeradvokaten gennemgået dommen nøje. Særligt i lyset af de hensyn, der blev søgt beskyttet ved forbuddet, er det for PET afgørende, at straffen fastsættes til et niveau, der virker præventivt og som sikrer, at der ikke kan spekuleres i, om det kan betale sig at overtræde et forbud. PET har på den baggrund anmodet Kammeradvokaten om at anke dommen for så vidt angår strafudmålingen«.

PET: Ingen yderligere kommentarer

Københavns Byret konkluderer i dommen, at JP/Politikens Hus som udgiver ved offentliggørelsen af bogen i oktober 2016 har overtrådt det nedlagte forbud, og at Christian Jensen som Politikens chefredaktør »har bistået herved«. Samtidig fastslår dommen, at overtrædelsen af fogedforbuddet var forsætlig.

Endelig lægges det i dommen til grund, at »selv om der var tale om oplysninger af offentlig interesse, findes disse ikke at være af en sådan karakter, at hensynet til den offentlige debat på det pågældende tidspunkt kunne veje tungere end hensynet til at afvente domstolenes afgørelse af sagen«.

Politiken har forsøgt har få PET-chef Finn Borch Andersens mundtlige kommentarer til dommen, men han vil ikke stille op til interview.

Beslutningen om at anke dommen overrasker ikke juridiske eksperter, for som direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, siger:

»Man må konstatere, at der er meget langt op til PET’s krav... Når straffen er så lav, får dommen næppe nogen præventiv effekt. Straffen er nærmest symbolsk for så stort et bladhus som JP/Politikens Hus. Men dommen sender et signal om, at loven er overtrådt, og at det skal man lade være med i fremtiden«.

Direktør for den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama, kalder byretsdommen velbegrundet og afbalanceret og mener, at en »eksorbitant bøde og fængselsstraf« ville have medført »en betænkelig chilling effekt for pressefrihed og kritisk journalistik«:

»PET ville stå med en mere klar juridisk og moralsk sejr, hvis man havde været mere realistiske. Men jeg går ikke ud fra at danske medier påtænker at overtræde fremtidige forbud og så ’betale sig fra det’«, skriver Jacob Mchangama i en mail.

Direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, og Politikens ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, ønsker ikke at stille op til interview eller kommentere, at PET vil anke dommen. I stedet henviser de til JP/Politikens Hus’ advokat Martin Dahl Pedersen, der i en skriftlig kommentar oplyser:

»I lyset af byrettens klare afgørelse er det svært at forstå, hvorfor PET ønsker at trække denne sag i langdrag. Men når PET ønsker at fortsætte sagen, vil jeg fastholde, at landsretten som følge af Højesterets dom bør frifinde både JP/Politikens Hus og Christian Jensen«.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce