0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Kollegieværelser med fælleskøkken overrasker med deres popularitet

Selv om etværelseslejligheder er den mest populære boligform hos studerende, er der stadig efterspørgsel på ældre kollegieboliger med fælles køkken. Det er i høj grad det sociale, der trækker, mener kollegiekontorerne i landets fire største studiebyer.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Et studieliv efterlader ikke altid god tid til at få en større måltid. Og mindre kan fint gøre det.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madvarerne er skubbet sammen på tredje hylde i køleskabet, rengøringstjanserne har sjove navne, og der er ikke altid køkkenplads, for der er også liiige 12 andre, der skal bruge panden.

Det er virkeligheden for mange unge, der bor på kollegier med fælles køkken. Alligevel bliver det ved med at være en populær boligform. Ifølge de fire største studiebyers kollegiekontorer skyldes det, at det ofte er en billig måde at bo på, at der er økonomisk vinding ved at lave aftensmad med andre, og for mange byder kollegielivet også på nogle år, der er fyldt med sociale sammenkomster og nye venner.

Per Juulsen er direktør på Kollegiekontoret i Aarhus, og selv om han oplever størst efterspørgsel på etværelses lejligheder, er kollegierne med fælles køkken fortsat populære hos de studerende.

De unge er stadig glade for at dele køkken med andre. Hvis man kommer fra Jylland, er det jo langt sjovere at lære nye mennesker at kende end at sidde i sit private køkken

»Efterspørgslen er rimelig konstant. For nogle år siden havde vi en forventning om, at efterspørgslen på ældre kollegieboliger med fælles køkken ville falde, fordi det var blevet umoderne. Men det er langtfra det billede, vi har i dag«, forklarer Per Juulsen. Kollegiekontoret i Aarhus administrerer ca. 10.000 kollegie- og ungdomsboliger i byen, hvoraf mellem 3.000 og 4.000 er boliger med fælles køkken.

Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Mit, dit og vores. Kollegielivet byder på meget nyt, både i fællesskabet og i at definere enkelte private rum. Som her via mad i tubberware.

»Der er fortsat mange, der ønsker at være en del af et socialt fællesskab, samtidig med at de får gavn af de praktiske og økonomiske fordele, der er ved den boform. Det, tror vi, bliver ved, så vi har ingen plan om at fjerne den type boliger fra markedet«.

Vær ikke kræsen

Det er svært at måle, præcis hvor mange studerende der søger om at bo på kollegier. Tallene ændrer sig hele tiden, og nogle studerende søger alle boligtyper på én gang, mens andre er mere kræsne og vægter ting som beliggenhed højt. Fælles for de fire studiebyer er dog, at etværelseslejligheder og boliger med eget køkken og bad har størst efterspørgsel, og at boliger, der ligger centralt, har de længste ventelister. Det gælder både kollegier med eget og fælles køkken, for de unge vil allerhelst bo i centrum og tæt på studiet. I Aarhus er ventetiden på en centralt beliggende bolig mellem 1 og 2 år, og i København sniger den sig ofte op over 2 år.

I Odense handler det om ikke at være kræsen, hvis man vil have en bolig hurtigt. Det fortæller Henning Blume Islund, der er udlejningschef i Kollegieboligselskabet, som er en afdeling i det samlede bolignetværk for studerende i Odense, der går under navnet Studiebolig Odense og administrerer 4.185 kollegie- og ungdomsboliger.

»Folk er mest glade for boliger, der har eget køkken og bad. Men vi oplever, at de kigger mest på beliggenheden. Så fælleskøkken-kollegier, der ligger centralt i Odense eller tæt på uddannelsesinstitutionerne, er meget populære«.

I Danmarks fjerdestørste studieby genkender Jane Munk Knudsen, kontorleder i Anvisning af Kollegie- og Ungdomsboliger i Aalborg, også tendensen til, at de fleste søger et sted at bo med eget køkken og bad. Men også her kan det sociale aspekt i at mødes med andre studerende trække hos kollegieboligerne med fælles køkken.

Aalborg har oplevet en stor stigning i antal boliger de seneste fem år, hvorfor antallet af ansøgere også er faldet fra 4.920 i 2015 til 3.979 i 2019.

Tilbagegang i hovedstaden

Aarhus, Odense og Aalborg er alle studiebyer, der tilbyder en form for boliggaranti eller tag over hovedet-garanti til nye studerende.

Anderledes står det til hos Kollegiernes Kontor i København (KKIK), der ikke har mulighed for at tilbyde samme garanti. Anette Panduro, direktør i KKI, oplever en faldende efterspørgsel på kollegieboliger gennem kontoret, men det betyder langtfra, at udbud og efterspørgsel passer sammen.

Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

»I 2015 havde vi 12.000 ansøgere på venteliste på nuværende tidspunkt, og i dag har vi omkring 9.000. Det har noget at gøre med, at ventetiden desværre er rigtig lang, da der ikke er nok kollegieboliger til de studerende. Så de når måske at finde andre løsninger eller glemmer at opdatere deres ansøgning. Der kommer flere og flere studerende til byen, men der bliver ikke bygget nok boliger til, at vi kan følge med«, siger Anette Panduro.

Hun mener dog, at kollegier med fælles køkken stadig er en populær boligform hos de unge.

»De unge er stadig glade for at dele køkken med andre. Hvis man kommer fra Jylland, er det jo langt sjovere at lære nye mennesker at kende end at sidde i sit private køkken«.

Fælles for kollegiekontorerne er, at efterspørgslen er størst omkring studiestart om sommeren, og at der generelt er længere ventelister på studieboliger med eget køkken og bad samt studieboliger, der ligger centralt i byerne.

Derudover er det vigtigt at have dokumentation i orden, når man ansøger om en studiebolig, da de fleste kollegieboliger kræver, at man er studieaktiv.

Læs mere:

Annonce

Læs mere