Foto: Finn Frandsen/Uffe Weng
Danmark

Fem års fremgang har givet over 200.000 job i det private

2018 har kurs mod at blive det bedste år på arbejdsmarkedet siden 2007 - lige før finanskrisen brød løs.

Danmark

3200 personer fik job i den private sektor i november, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er 2018 godt på vej til at blive det bedste år på arbejdsmarkedet siden 2007, påpeger Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit.

»Fremgangen i beskæftigelsen er en rigtig god nyhed, der med al tydelighed viser, at stadig flere danskere tager del i opsvinget i form af øget indkomst og jobsikkerhed«.

»Det øger i sig selv privatforbruget og de private investeringer, hvilket bidrager til yderligere vækst og jobskabelse. Det betyder, at opsvinget herhjemme både kan beskrives som solidt og selvbærende«, siger han i en skriftlig kommentar.

Med fremgangen i november er der de seneste fem år kommet 212.500 flere lønmodtagere blandt private virksomheder.

De fleste job er skabt inden for brancher som handel, transport og byggeri.

Desuden er der stor fremgang i kategorien erhvervsservice, der blandt andet dækker over rengøring.

Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank forventer, at fremgangen vil fortsætte i 2019, men han advarer om, at det nok klinger af i styrke.

Det skyldes blandt andet, at fremgangen i verdensøkonomien ser ud til at gå ned i gear i år, og at flere virksomheder melder om mangel på hænder.

Men han ser gode muligheder for, at Danmarks økonomi vil opleve flere år med fremgang.

»Vi kan ikke have stigende beskæftigelse til evig tid. Enden på opsvinget rykker tættere på, men det kan formentlig godt fortsætte et par år endnu«.

»Både virksomheder og husholdninger kan bruge mere. Vi bruger få penge, i forhold til hvor mange vi har i øjeblikket. Desuden er der mulighed for, at flere kan stå til rådighed på arbejdsmarkedet«.

»Der er stigende risiko for, at der pludselig kommer en krise, men det skal nok komme udefra, som hvis brexit ender helt katastrofalt, eller at den italienske økonomi smelter sammen. Hvis ikke det sker, er der grund til at være optimist«, siger Las Olsen.

Samlet set er 2.767.802 personer i beskæftigelse i den private sektor. Det er det højeste niveau nogensinde.

En del af fremgangen de seneste år skyldes dog ifølge Las Olsen, at der er kommet flere deltidsansatte på fuld tid - herunder fleksjob og studerende i job.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce