Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Klima­bedraget

Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Københavns Byret har idømt PET’s tidligere chef Jakob Scharf en fængselsstraf på fire måneders ubetinget fængsel for brud på tavshedspligten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere PET-chef Jakob Scharf får fire måneders fængsel

Den tidligere efterretningschef var tiltalt for at bryde sin tavshedspligt og videregive fortrolige oplysninger om PET’s arbejde. Tavshedspligten gælder også i afsluttede sager, fordi man ved at sammenstykke oplysninger kan få viden om arbejdsmetoderne i PET, finder retten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Københavns Byret har idømt PET’s tidligere chef Jakob Scharf en fængselsstraf på fire måneders ubetinget fængsel for brud på tavshedspligten. Han pålægges samtidig at betale 397.000 kroner, som han har tjent på bogen.

Hovedpersonen i sagen mødte ikke selv op ved domsafsigelsen.

At en tidligere efterretningschef sidder på anklagebænken for at være for åbenmundet er uden kendte fortilfælde i den vestlige verden.

Jakob Scharf var tiltalt for at have brudt sin tavshedspligt i 28 tilfælde ved at omtale episoder og procedurer, der ifølge anklagemyndigheden ikke burde være kommet til offentlighedens kendskab. Han blev dømt for de 24 tilfælde. De indgår alle i bogen ’Syv år for PET’, som Politikenjournalisten Morten Skjoldager har skrevet om Scharfs tid i spidsen for den tjeneste, der er ansvarlig for at imødegå terrortruslerne mod danskerne.

Tavshedspligten gjaldt, fastslår retten

Retten konkluderer i sin afgørelse, at den tidligere PET-chef var underlagt fortrolighedsbestemmelserne, da han udtalte sig. Der gælder særlige hensyn til fortrolighed i efterretningstjenestens operative virksomhed. Det gælder ikke kun i aktuelle sager, men også i afsluttede sager, understreger retten.

Ved at sammenstille oplysninger - herunder oplysninger som det isoleret set forekommer ubetænkeligt at videregive - kan man få viden om for eksempel PET’s arbejdsmetoder, samarbejds-partnere og kilder/tredjemænd, hvilket vil kunne skade efterretningstjenestens fremtidige virke, finder retten i sin afgørelse.

En risiko for svækkelse af efterretningstjenestens muligheder for at løse sin opgave i fremtiden vil som udgangspunkt betyde, at hemmeligholdelse af oplysningerne er af væsentlig betydning for statens sikkerhed.

»Ved vurderingen af de enkelte citater må det lægges til grund, at en risiko for svækkelse af efterretningstjenestens muligheder for at løse sin opgave i fremtiden som udgangspunkt vil betyde, at hemmeligholdelse af oplysningerne er af væsentlig betydning for statens sikkerhed«, fremgår det af rettens afgørelse.

Det ændrer ikke ved noget, at nogle af oplysningerne var kendt fra bøger, retssager eller medierne i forvejen. Ved at videregive oplysningerne har den forhenværende efterretningschef bekræftet, at de var rigtige, vurderer retten.

Den lægger i sin afgørelse vægt på, at den tiltalte havde opnået en økonomisk vinding ved at videregive oplysningerne, da han gik med til at samarbejde med forlaget og bogens forfatter om ’Syv år for PET’.

At det ender med en ubetinget fængselsstraf på fire måneders fængsel er ifølge Jakob Scharfs forsvarer »en hård afgørelse«. Om den ankes, vil Scharf tænke over. Han skal beslutte sig inden for to uger.

»Det har været en tung byrde for min klient«, siger advokat Lars Kjeldsen om forløbet.

Terror og samarbejde afsløret

De omstridte passager i bogen handler blandt andet om militante islamisters trusler mod Danmark efter trykningen af muhammedtegningerne i 2005.

Men den tiltalte har også refereret fra sine møder med repræsentanter for den pakistanske efterretningstjeneste og fortalt om nogle af efterretningstjenestens afsluttede operationer. Han har berettet om et forpurret terrorangreb mod Østre Landsret i forbindelse med den såkaldte Vollsmosesag og om en gruppe gerningsmænds bestræbelser på at angribe danske soldater, der vendte hjem fra tjeneste i Afghanistan i 2012.

Dermed har han - mener den nuværende efterretningschef Finn Borch Andersen, der blev afhørt i retten - afsløret, hvordan tjenesten arbejder og skadet dens forhold til udenlandske efterretningsorganisationer.

Scharfs forsvarer, Lars Kjeldsen, har under retssagen udbedt sig dokumentation fra PET og peget på, at mange oplysninger tidligere har været fremme offentligt. PET har imidlertid ikke fremlagt materiale, der underbygger anklagen.

Ønsket fra forsvareren blev afvist. Når der er tale om sager, der drejer sig om statens sikkerhed, så kan den anklagede ikke udbede sig udlevering af oplysninger. Men byretten kan roligt stole på den nuværende PET-chef Finn Borch Andersens udsagn om, at tavshedspligten er overtrådt, erklærede anklageren under sin afsluttende procedure.

Annonce

Ville have en fængselsstraf

I retten har anklagerne i sagen mod efterretningschefen krævet ham idømt mellem seks og ni måneders fængsel. Forsvareren har forlangt sin klient frifundet med henvisning til, at der ikke er ført tilstrækkeligt bevis for, at Scharf har forbrudt sig mod tavshedspligten ved at omtale fortrolige oplysninger.

Bogen blev trykt i Politiken i 2016. Det kostede for en uge siden chefredaktør Christian Jensen og koncernen JP/Politikens Hus bødestraffe, fordi avisen dermed overtrådte et fogedforbud. PET har anket afgørelsen.

Sagen mod den forhenværende leder af efterretningstjenesten har taget 17 retsdage, hvor dommeren og de to lægdommere har hørt forsvarer og anklager tørne sammen om spørgsmålet.

Den har belastet en jurist, der frem til sin afgang fra PET havde haft en fin karriere i systemet. Han kom fra en stilling i Justitsministeriet, blev juridisk rådgiver i Statsministeriet og politimester i Rigspolitiet, inden han i 2007 kunne sætte sig i chefkontoret hos PET.

Her endte det med en voldsom strid med medarbejderne og han røg ud i 2013. Siden har han stået i spidsen for det private sikkerhedsfirma Certa.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden