0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Andreas Haubjerg
Foto: Andreas Haubjerg

Frank Jensen kaldte lækage for »fuldstændig uacceptabel«.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På to dage fik både København og Aabenraa et rap over fingrene af ombudsmanden

Ombudsmanden har allerede to gange i 2019 fundet anledning til at kritisere sager, der omhandler offentligt ansattes ytringsfrihed.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er nok de færreste, der har glemt, hvordan en grådkvalt og tydeligt påvirket Anna Mee Allerslev (R) foran snurrende kamera annoncerede, at hun grundet den såkaldte bryllupssag så sig nødsaget til at gå af som teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

Den tidligere borgmester kom i mediernes søgelys, fordi hun gratis lejede rådhushallen på Københavns Rådhus til sin bryllupsreception. Skatteeksperter vurderede, at værdien af lokalelånet er 65.000 kroner. Lokalet må ikke normalt udlejes til medlemmer af Borgerrepræsentationen til private arrangementer.

Det havde dog alligevel været en praksis i kommunen, at politikerne fik lov til at bruge lokalerne, hvis de stod ledige.

Når ombudsmanden efterfølgende valgte at gå ind i sagen, handlede det i midlertidigt om, at en eller flere medarbejdere på rådhuset havde videregivet oplysninger til B.T. om sagen, hvilket de efterfølgende blev skældt kollektivt ud for af kommunens ledelse.

Kommunens medarbejdere var blevet kaldt sammen og havde fået at vide, at videregivelsen af dokumentet var »fuldstændig uacceptabel«.

Men i går, torsdag, slog ombudsmanden fast, at det hverken var ulovligt eller uacceptabelt, hvis en af kommunens ansatte gav pressen et internt arbejdsdokument om Anna Mees bryllupsreception.

Ombudsmanden har desuden offentliggjort en korrespondance mellem ham selv og Københavns Kommune, hvoraf det fremgår, at man på rådhuset har overvejet, om de gjorde brug af den rigtige taktik.

Derfor skriver ombudsmanden i sin afgørelse:

»Jeg forstår, at kommunen fremadrettet vil administrere i overensstemmelse med de nævnte tilkendegivelser. I den forbindelse er det efter min opfattelse væsentligt, at den foreliggende sag har givet Københavns Kommune anledning til skærpet fokus på retstilstanden på området«.

De to tillidsfolk

I begyndelsen af 2018 valgte to kvindelige tillidsfolk at gå til pressen, fordi de fandt det kritisabelt, at Aabenraa Kommune ville flytte deres arbejdsplads, en specialskole for handikappede elever, 20 kilometer fra Aabenraa til Kruså. Det ville skade den faglighed, som det havde taget mange år at opbygge, lød budskabet.

Efterfølgende landede der en besked i hver af kvindernes indbakke.

Kommunen ville gerne indkalde dem til en snak. Skolechef Lars Borst fra Aabenraa Kommune skrev i mødeindkaldelsen til de to tillidsfolk, at han ville tale med dem om, hvad man som medarbejder kan udtale sig om. Han mente nemlig ikke, at udtalelserne var i overensstemmelse med kommunens kommunikationspolitik.

Det fik de to kvinder til at klappe i over for pressen og offentligheden.

Ombudsmanden gik ind i sagen, og han offentliggjorde onsdag sin kritik: Kommunens samtaler med de to kvinder foregik ikke i respekt for – og med anerkendelse af – medarbejdernes ytringsfrihed.

»Ledelsen må gerne reagere, når en ansat har fremsat kritik offentligt. Men det skal ske med et sagligt formål og på en saglig måde. Samtalerne i denne sag er ikke foregået i respekt for de pågældende medarbejderes ytringsfrihed«, skrev ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i afgørelsen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden