Skuffet minister vil se handling: Landbruget får sidste chance

Hvis ikke landbruget selv skærer sin udledning af kvælstof, må der andre metoder i brug, mener miljøminister.

Danmark

Landbruget skal i gang med at mindske sin udledning af kvælstof, og hvis det ikke sker med det samme, kan tvang blive nødvendigt.

Det er meldingen fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Han kan konstatere, at landbruget sidste år kun begrænsede udledningen af kvælstof med 12 ton.

Det er langt fra de 1451 ton, som landmændene frivilligt lovede at levere i forbindelse med landbrugspakken i 2015, hvor de til gengæld fik lov at gøde mere.

»De tal er ikke gode nok. Det skal meget højere op, og det skal det i en fart«.

»Man kommer til at levere på den her indsats, og det kommer man enten til at gøre ad frivillighedens vej eller også ad en ikke-frivillig vej. Så det her er en appel om at komme i gang nu«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han mener, at regeringen og landbruget deler ansvaret for, at der ikke er leveret mere.

»Ansvaret kan placeres to steder. Dels må jeg tage noget på min kappe. Vi har nogle processer i mit ministerium, der ikke har været smidige nok for den enkelte landmand«.

»Men man må også sige, at landbruget skal levere mere, end de har gjort indtil videre«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han peger blandt andet på, at processen for landmænd til at ansøge om at etablere minivådområder har været for tung.

Minivådområder er en løsning for landbruget til at skåne miljøet, da de kan fjerne kvælstof fra vandet og reducere udvaskningen til vandløb, søer og havet.

I 2021 er målet, at udledningen af kvælstof skal være begrænset med 2907 ton.

Blandt andet Danmarks Naturfredningsforening mener, at man som følge af den begrænsede fremgang er nødt til akut at sætte tiltag i søen, der hjælper miljøet.

Jakob Ellemann-Jensen mener modsat, at der er tid til at give mere snor til landbruget.

»Vi skal nå målene i 2021, så nu skal der sættes strøm til det. Ellers bliver det nødvendigt at gøre noget andet, men der er vi ikke helt nu«.

» Der er ikke behov for at gøre noget akut lige nu. Kvælstofudledningen er ikke faldet det, den skulle, men den er altså heller ikke steget«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce