82 borgere har fået lækket deres oplysninger på Gladsaxe Kommunes hjemmeside. Inden da blev en ubeskyttet computer med 20.600 borgeres persondata stjålet fra Gladsaxe Rådhus i december. En aktindsigt til Politiken har afsløret, at en parallel sag med samme fejl skete blot fire måneder før. Den sag blev byrådet først orienteret om, efter Politiken skrev om den.
Foto: Peter Hove Olesen

82 borgere har fået lækket deres oplysninger på Gladsaxe Kommunes hjemmeside. Inden da blev en ubeskyttet computer med 20.600 borgeres persondata stjålet fra Gladsaxe Rådhus i december. En aktindsigt til Politiken har afsløret, at en parallel sag med samme fejl skete blot fire måneder før. Den sag blev byrådet først orienteret om, efter Politiken skrev om den.

Danmark

Nyt »amatøragtig« datalæk i Gladsaxe: Borgeres og politikers cpr-numre lå frit tilgængeligt i fire måneder

82 borgere fik mandag besked om, at deres personlige oplysninger har været eksponeret for alle på kommunens hjemmeside. Det er den tredje alvorlige sikkerhedsbrist i kommunen på få måneder.

Danmark

Beskyttelse af dine personlige oplysninger er vigtig for Gladsaxe Kommune«, lyder det i mailsignaturen fra alle kommunens ansatte og politikere.

Men nu er der sket en datalæk i Gladsaxe Kommune. Igen igen.

82 borgere i Gladsaxe Kommune fik mandag eftermiddag besked om, at kommunen har ladet deres fortrolige personoplysninger ligge frit tilgængeligt på sin hjemmeside i 4 måneder.

Ifølge orienteringsbrevet, som Politiken er i besiddelse af, har kommunen lækket borgernes navne, adresse og personnumre, i visse tilfælde også deres statsborgerskab og underskrift. Oplysningerne kan i værste fald misbruges til at købe varer i offerets navn, ansøge om kviklån, oprette kreditkort eller få adgang til følsomme dokumenter, såsom et testamente.

Tredje alvorlige sag på få måneder

Den nye sag i Gladsaxe er det tredje alvorlige brud på datasikkerheden på få måneder. I december mistede kommunen 20.600 borgeres fortrolige og følsomme personoplysninger som følge af ringe sikkerhed og en mistet computer. 4 måneder inden da skete det samme med konsekvens for mindst 40 borgere.

Blandt de berørte af den nye lækage er Venstres byrådspolitiker og gruppeformand i Gladsaxe, Pia Skou. Hun kalder det »amatøragtigt«, at kommunen nu for tredje gang på kort tid har behandlet borgeres oplysninger usikkert.

»De seneste måneder har jeg som politiker snakket med mange borgere, som føler sig hængt ud og klædt af, fordi kommunen ikke har passet godt nok på deres oplysninger. Jeg må sige, at jeg føler nogle af de samme ting nu. Det er amatøragtigt, at det bliver ved, og at der er tale om forskellige typer læk. Det er simpelthen ikke i orden«, siger Pia Skou.

Byrådspolitikerens oplysninger er blevet lækket, ved at lukkede dagsordensbilag i forbindelse med valg til integrationsrådet ved en fejl lå åbne på kommunens hjemmeside. Dermed kunne alle tilgå dem i perioden 1. oktober-30. januar.

Ifølge Politikens oplysninger er yderligere en politiker ramt af lækket.

Gladsaxe Kommune skriver i orienteringsbrevet, at »risikoen for misbrug vurderes som lille«, fordi dagsordensarkivet har »meget få besøgende«. Men det er alt for uklart, siger Pia Skou:

»De skriver, at det er ikke så mange, men jeg vil simpelthen vide, præcis hvor mange der har besøgt det arkiv. Én person med ondsindede hensigter er jo nok til, at mine oplysninger kan misbruges. Generelt synes jeg, orienteringsbrevet er mangelfuldt, og det frustrerer mig. Det må kommunen rette op på«, siger byrådspolitikeren.

Et af flere lækager

Der er tale om flere forskellige datalæk, som tilsammen berører de 82 borgere i Gladsaxe Kommune. Foruden bilag fra integrationsrådet har også ansøgninger om alkoholbevillinger ved en fejl været frit tilgængelige. Tre borgere har fået deres cpr-numre eksponeret i kommunens digitale byggesagsarkiv.

Gladsaxe Kommune beklager over for de borgere, som har fået lækket deres oplysninger. Men kommunaldirektør Bo Rasmussen kan ikke afvise, at der vil komme flere orienteringsbreve i den kommende tid.

»Der er tale om en leverandør, der har lavet en fejl i omlægningen af et system, så oplysningerne har ligget tilgængelige. Men det er vores ansvar som dataansvarlig kommune, og det er drønærgerligt. Jeg kan godt forstå, at borgerne føler sig krænket. Det er ikke en rimelig situation for dem. Vi gør vores bedste for at rette op«, siger Bo Rasmussen.

Rækken af sager viser, at Gladsaxe Kommune har svært ved at leve op til sit løfte til borgerne om at beskytte deres personlige oplysninger. Da over 20.000 borgere fra hele landet fik lækket deres personoplysninger i december som følge af ringe sikkerhed og en tabt computer, erkendte kommunen samtidig, at man i strid med reglerne havde behandlet persondata, der var irrelevante for formålet med arbejdsopgaven.

I forrige uge kunne Politiken afsløre, at lækket i december faktisk var et gentagelsestilfælde. I juli 2018 skete et parallelt datasikkerhedsbrud i kommunen, hvor 40 borgeres personoplysninger blev tabt på grund af fejl og en mistet, ubeskyttet computer.

Ifølge eksperter kunne det store læk i december være undgået, hvis kommunen efter første sag havde rettet op på fejlene og sikkerheden.

»Hvad fanden har de gang i«

Politiken har også talt med gladsaxeborgeren Britt Christoffersen. Hendes datter er blandt dem, der torsdag fik at vide, at hun har fået lækket sine personoplysninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min datter er ret langt nede lige for tiden. Så får hun det brev her fra kommunen og bliver hylet helt ud af den. Jeg fik selv et brev sidste gang, fordi mine oplysninger var med i det store læk i december. Det var hendes i øvrigt også, så det er anden gang nu på kort tid for hende. Hvad fanden har de gang i inde på kommunen«, spørger Britt Christoffersen.

Hun siger, at de mange datalækager udfordrer hendes tillid til kommunen.

»Ja for at sige det pænt, er den dalende«.

Bruger du 12-skalaen eller 13-skalaen?

»Jeg kan godt lide 13-skalaen … Og jeg vil give Gladsaxe Kommune et 5-tal. Ikke bestået«, siger Britt Christoffersen.

Der kommer mere

Det er i forbindelse med et ’skærpet internt sikkerhedsarbejde’, at de seneste lækager er blevet opdaget. Kommunaldirektør Bo Rasmussen vil ikke afvise, at kommunen kan blive nødt til at oplyse om flere lækager den kommende tid.

»Jeg ved ikke, hvad der kommer frem. Men der kommer formodentlig mere. Vi er gået i gang med at feje fra kælder til kvist med den store kost, og vi kigger alle vores registre og hjemmesiden igennem. Det vigtigste for os nu er, at vi er åbne over for de fejl, der har været, og at vi retter op«, siger Bo Rasmussen.

Gladsaxe byråd besluttede i sidste uge at iværksætte to undersøgelser af, hvordan og hvorfor det er gået så grueligt galt med it-sikkerheden og databeskyttelsen i den københavnske forstadskommune.

Borgmester Tine Græse (S) modsatte sig dog en uvildig ekstern undersøgelse af hændelsesforløbet, men gav i stedet opgaven til kommunens egen databeskyttelsesrådgiver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kun Venstre og Enhedslisten stemte for en ekstern undersøgelse.

»Flertallet, de andre partier, ønskede, at kommunen skulle undersøge sig selv. At databeskyttelsesrådgiveren skulle undersøge sig selv«, konstaterer Venstres gruppeformand, Pia Skou.

Har du fortsat tillid til, at embedsapparatet i Gladsaxe Kommune får vendt hver en sten i de her sager?

»… Jeg synes, det er rigtig svært, når der bliver ved med at komme datalæk. Og især fordi det er forskellige måder, det lækkes på. Vi skal prioritere borgernes datasikkerhed højt. Og derfor skal vi virkelig tage de her sager alvorligt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce