Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gladsaxe Kommune vil sætte alle kræfter ind for at rette op på de mange datalæk. Men der kan opstå flere, erkender kommunaldirektøren.
Foto: Peter Hove Olesen

Gladsaxe Kommune vil sætte alle kræfter ind for at rette op på de mange datalæk. Men der kan opstå flere, erkender kommunaldirektøren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gladsaxes kommunaldirektør efter nyt læk: »Der kommer formodentlig mere«

Tre datalæk på kort tid har rystet Gladsaxe Kommune, men der kan være flere læk på vej, siger kommunaldirektør Bo Rasmussen, som lover fuld åbenhed om processen fremadrettet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre alvorlige datalæk på kort tid har skabt forargelse i Gladsaxe Kommune og sendt chokbølger langt ind i byrådet, hvor flere af politikerne selv har fået lækket deres fortrolige personoplysninger.

Mandag fik yderligere 82 borgere besked om, at deres navne, personnumre og adresser har ligget frit tilgængeligt i fire måneder på kommunens hjemmeside.

Gladsaxes kommunaldirektør, Bo Rasmussen, ærgrer sig over endnu en dårlig sag for kommunen. I den konkrete sag var det et system fra en it-leverandør, som viste sig at være usikkert. Og det er næppe sidste gang, det sker.

»Grunden til, at vi opdagede denne fejl, er, at vi er gået i gang med en kæmpe oprydning af vores systemer. Jeg ved ikke, hvad der kommer frem. Men der kommer formodentlig mere. Vi er gået i gang med at feje fra kælder til kvist med den store kost, og vi kigger alle vores registre og hjemmesiden igennem. Det vigtigste for os nu er, at vi er åbne over for de fejl, der har været, og at vi retter op«, siger Bo Rasmussen.

Oven på kommunens læk har flere borgere givet udtryk for, at deres tillid til embedsværket er dalende. Bo Rasmussen forstår godt, hvis de berørte føler sig krænkede.

»Vi sætter alle kræfter ind på at rette op. Blandt andet har vi hyret konsulenthuset Price Waterhouse Coopers til at lave en gennemgribende analyse af vores it-systemer og håndtering af borgernes oplysninger«, siger kommunaldirektøren.

»Det er en proces, der kan koste os flere knubs, hvis der dukker mere op. Men det er vigtigt for os at fastholde, at vi er en organisation, som tør stille os frem og sige, der er sket fejl, så vi kan lære af de fejl. Det lyder måske banalt, men det værste, der kan ske for mig, er, hvis organisationen bliver bange for at melde fejl ind. For så kommer der et usundt klima i kommunen, og det må vi gøre alt for at undgå«, siger han.

Åbenheden om at begå fejl kommer efter, at forvaltningen i Gladsaxe sidste år undlod at orientere byrådet og de berørte borgere om et datalæk i juli. Først da Politiken på baggrund af en aktindsigt gik ind i sagen, valgte forvaltningen at orientere parterne.

Manglende overblik

For nylig fremlagde Datatilsynet statistik over alle anmeldte brud på datasikkerheden i 2018, siden det 25. maj blev lovpligtigt for alle at indrapportere. Og af de i alt 2.780 indrapporterede datasikkerhedsbrud tegner landets kommuner sig for 705, svarende til 25 procent.

Det svarer til, at der i perioden hver eneste dag er sket godt tre kommunale datalæk.

En af borgerne, som er berørt af det seneste læk i Gladsaxe Kommune, er Venstres byrådspolitiker og gruppeformand i Gladsaxe, Pia Skou.

Hun kalder kommunens håndtering af sagen »amatøragtig« og kritiserer blandt andet det orienteringsbrev, som hun modtog, for at være mangelfuldt.

Kommunen skriver blandt andet, at kun »meget få besøgende« har tilgået den del af hjemmesiden, hvor hendes CPR-nummer, adresse og navn har ligget. Det er alt for uklart, siger Pia Skou:

»De skriver, det er ikke så mange, men jeg vil simpelthen vide, præcis hvor mange der har besøgt det arkiv. En person med ondsindede hensigter er jo nok til, at mine oplysninger kan misbruges. Generelt synes jeg, orienteringsbrevet er mangelfuldt, og det frustrerer mig. Det må kommunen rette op på«, siger byrådspolitikeren.

Kommunaldirektør Bo Rasmussen er enig i, at brevet er for uklart. Han ville også godt vide, hvor mange personer, der præcist har tilgået de lækkede oplysninger.

»Vi har spurgt leverandøren af it-systemet, men de kan ikke svare på det. Jeg kan godt forstå, Pia Skou synes, det er problematisk. Det synes vi også. Men leverandøren kan ikke oplyse det, og vi kan heller ikke. Nu arbejder vi med at finde ud af, hvad der kan gøres for at få et præcist overblik«, siger Bo Rasmussen.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden