Politiets køb af kinesiske droner bekymrer politikere, der frygter for spionage. Arkivfoto.
Foto: Finn Frandsen

Politiets køb af kinesiske droner bekymrer politikere, der frygter for spionage. Arkivfoto.

Danmark

Ingen spionagefrygt: Politiet har købt kinesiske droner

USA holder sig fra kinavarer af frygt for spionage. Det gør danske myndigheder ikke.

Danmark

Syv styks droner, tak.

Sådan har bestillingen fra Rigspolitiet lydt, da etaten skulle have små fjernstyrede maskiner, der med et kamera kan sættes ind i redningsaktioner.

Dronerne fra det kinesiske firma DJI er imidlertid noget, det amerikanske militær ifølge TV2 holder sig fra. Amerikanerne frygter, at kinesiske produkter kan gemme bagdøre, der åbner for spionage eller computerangreb.

Købt til redningsaktioner

Den bekymring deles ikke i Danmark, hvor ikke blot Rigspolitiet, men også forsvaret har kødt DJI-droner.

»De droner, der er købt, er ikke tiltænkt at filme sårbar infrastruktur. Vi bruger dem for eksempel til redningsopgaver, hvor der er savnede personer, større ildebrande og ikke til noget, der er efterretningsmæssigt problematisk«, siger Anders Frandsen, der er kommunikationsdirektør i Rigspolitiet.

Politikere vil have en forklaring

Helt trygge ved indkøbene er politikerne ikke. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen vil have en redegørelse for anskaffelsen fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Alternativets retsordfører René Gade under sig også.

»Jeg er på alle måder pragmatiker og positiv, når det kommer til vores samarbejdspartnere – også Kina – men lige så snart det kommer til forretningshemmeligheder og sikkerhed, tror jeg, vi skal passe rigtig godt på. Så jeg vil stille spørgsmål til ministeren om det her, for det er nyt for mig«, siger han til TV2.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden