Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen klar med whistleblowerordning på statens område

Tibetsagen og sagen om svindel i Socialstyrelsen er blandt årsagerne til ny whistleblowerordning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) annoncerer i en kronik i Berlingske onsdag, at der skal være en anonym whistleblowerordning på statens område.

»Den offentlige sektor fungerer godt. Som regel. Men i den seneste tid har der været nogle grelle undtagelser«, skriver de tre ministre i Berlingske.

Her nævner de Tibetsagen og sagen om svindel i Socialstyrelsen.

Det er især på Justitsministeriets område, at der har været problemer. Allerede fra 1. marts skal ansatte i politiet, kriminalforsorgen og Justitsministeriet derfor anonymt kunne indberette strafbare forhold.

Senere følger andre af statens områder, skriver Berlingske. Ordningen skal offentligt ansatte bruge til at afsløre fejl, forsømmelser og ulovligheder hos myndighederne.

Det kan være grove overtrædelser af lovgivningen og af interne retningslinjer om for eksempel habilitet, tjenesterejser og modtagelse af gaver.

Tiltaget vækker glæde hos Dansk Magisterforening, som har kæmpet for en whistleblowerordning på området i mange år.

»Hvis man på sin arbejdsplads oplever kritisable forhold, som man samtidig ikke kan gøre noget ved, forårsager det moralsk stress. Det vil denne ordning kunne afhjælpe«, siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, til Berlingske.

»Vi håber, at resten af det offentlige og det private følger efter. Men lige nu er dette et vigtigt skridt. Vi er meget tilfredse med initiativet«.

Ifølge regeringspartiernes ledere er tanken, at det skal være muligt at give indberetninger til de enkelte myndigheder via en it-løsning. Den skal sikre, at whistlebloweren ikke får afsløret sin identitet.

Til gengæld skal det være muligt for modtageren af informationerne at spørge ind til detaljer og uddybninger, mens anonymiteten stadig bevares.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden