Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Politibetjente håber whistleblowerordning ikke bruges

Eventuelle problemer skal frem i lyset, mener Politiforbundet, der dog ikke synes, det skal ske anonymt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra marts bliver det efter planen muligt for ansatte i politiet, PET, anklagemyndigheden og kriminalforsorgen anonymt at indberette om strafbare forhold, som de får indblik i på jobbet.

Det skal ske gennem en whistleblowerordning.

Men formand i Politiforbundet Claus Oxfeldt frygter, at ordningen, som forbundet ikke har efterspurgt, kan skabe mistillid internt på arbejdspladsen.

»Jeg frygter, at den bliver brugt i stor stil, og at den kommer til at betyde, at folk kigger skævt til hinanden«.

»På en måde synes jeg, at det er et sygdomstegn, at man finder det nødvendigt, at man anonymt skal kunne anmelde noget, der skal undersøges«, siger han.

Claus Oxfeldt understreger, at han ikke er imod ordningen, og at eventuelle brud på loven skal indberettes.

Det bør ifølge ham bare ikke ske anonymt.

»Jeg håber, at hvis der er store, kontroversielle ting, der kan have en samfundsmæssig betydning, at man så har mod og mandshjerte til selv at fortælle det, og at man ikke behøver at gøre det anonymt«.

»Det er virkelig mit ønske. Jeg håber, at den bliver brugt så lidt som muligt, men at man anmelder ting på traditionel vis. Det synes jeg, er det rigtigste at gøre«.

Whistleblowerordningen skal udrulles inden for Justitsministeriets område 1. marts. Efterfølgende er det planen, at ordningen bredes ud til det øvrige statslige område.

I en kronik i Berlingske onsdag nævner statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) tibetsagen, hvor borgeres demokratiske rettigheder blev krænket, og sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen som grunde til, at der er behov for en ordning.

Det havde dog ikke stoppet tibetsagen, vurderer Claus Oxfeldt.

»Jeg er i tvivl, om det kunne have ændret noget at have en whistleblowerordning på daværende tidspunkt. Det var i flere år kendt, at der blev fjernet flag fra demonstranter«.

Oxfeldt oplever, at det er en del af politifolks dna at anmelde problemer, de bliver vidner til.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden