Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Et flertal af danskerne siger nej til at hjemtage IS-krigere

Trods folkelig opbakning til at afvise danske IS-krigere, kan det ikke lade sig gøre, siger Pape og Løkke.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flertal af danskerne siger nej til at tage fremmedkrigere hjem. Det viser en måling, som Nordstat har foretaget for Jyllands-Posten.

Her svarer 65 procent nej på spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal følge en opfordring fra USA om at hjemtage og retsforfølge IS-krigere i Syrien, der ellers risikerer at slippe fri.

15 procent mener, at IS-krigerne skal tilbage til Danmark, og 20 procent svarer 'ved ikke'.

Flere danske politikere har ligeledes afvist, at personer, der er rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at kæmpe for terrororganisationen Islamisk Stat, må komme hjem igen.

Men torsdag fastslog justitsminister Søren Pape Poulsen imidlertid, at 'faktum er, at vi ikke kan nægte danske statsborgere at komme tilbage til Danmark'.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bakker op om den vurdering.

»De (IS-krigerne, red.) må meget gerne blive væk, men vi kan blive nødt til at tage imod dem«, sagde han til TV2 torsdag aften.

DF står fast

Alligevel fastholder Dansk Folkeparti, at alle danske fremmedkrigere skal fratages statsborgerskabet. Også selv om de ikke har dobbelt statsborgerskab.

Det vil i praksis sige, at de pågældende personer vil blive gjort statsløse.

»Jeg mener ikke, at vi er bundet på samme måde, som Søren Pape Poulsen har sagt, at vi er«, sagde gruppeformand Peter Skaarup (DF) til Ritzau torsdag aften.

»Det må komme an på en prøve, og den prøve er vi klar til at tage fra Dansk Folkepartis side.

I den nyeste vurdering af terrortruslen mod Danmark lyder det fra PET, at godt 30 danske fremmedkrigere stadig befinder sig i konfliktzonen.

Debatten om fremmedkrigerne er taget til, i takt med at Islamisk Stats sidste bastion i landsbyen Baghouz i det nordlige Syrien er blevet nedkæmpet.

Som fysisk stat betragtes kalifatet som besejret, men tusinder af IS-krigere er fortsat spredt ud over Irak og Syrien.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden